bírósági tárgyalás

2018.06.13. 15:01

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték a kerékpárost elgázoló sofőrt

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték azt a 70 éves sarkadi férfit, aki tavaly Doboz külterületén egy teherautóval elgázolt egy biciklist, aki másnap a kórházban életét vesztette. Nem tartott kellő oldaltávolságot az előzésnél, ez okozta a tragédiát.

L. B.

A vádirati és ítéleti tényállás szerint a vádlott, U. L. tavaly szeptember 9-én, 8 óra 15 perc körül haladt Doboz felől Sarkad irányába egy teherautóval, pontosabban egy nyergesvontatóból és félpótkocsiból álló szerelvénnyel. A sértett vele azonos irányban biciklizett az úttest szélénél. Bár a vádlott észlelte a kerékpárost, az előzéshez nem vett fel kellő oldaltávolságot, és így irányváltoztatás nélkül elgázolta a bicajost, aki másnap a kórházban életét vesztette.

– Hibáztam, elismerem – mondta a 70 éves sarkadi férfi. Doboz külterületén ment, egy balra ívelő kanyarból jött ki, amikor meglátta a biciklist. Figyelte a visszapillantó tükröket, hogy nem érkezik-e senki, kitette az indexet is, hogy majd előzni akar. Azonban, mire visszanézett, a kerékpáros közvetlen előtte volt. Tett egy hirtelen mozdulatot, de a balesetet nem tudta elkerülni, a teherautó szélével elütötte a kerékpárost.

– Sajnálom, ami történt. Azért következhetett be a baleset, mert nem tartottam kellő oldaltávolságot – folytatta U. L., aki a tárgyaláson, az utolsó szó jogán bocsánatot kért a sértett rokonaitól, az L. családtól. A vádlott hivatásos gépkocsivezetőként dolgozott, közel 50 éve van jogosítványa, elmondása szerint 1,5-2 millió kilométert vezetett balesetmentesen.

A perbeszédek során az ügyész kiemelte: a vádlott megszegte a KRESZ-t, mivel az előzéshez nem vett fel kellő oldaltávolságot. A teherautó mérete miatt teljesen elfoglalta a jobb oldali sávot, és amikor a baleset történt, a szerelvény nem lépte át a felezővonalat. Pár méterre volt a teherautó a biciklistől, amikor a sofőr észlelte, hogy baj lesz. A sértett szabályosan közlekedett, az úttest szélétől 20 centiméterre, nem tett kacsázó mozdulatot.

Illusztráció: Shutterstock

Felfüggesztett fogházbüntetés

A Békéscsabai Járásbíróságon bűnösnek mondták ki a vádlottat, és – három évre felfüggesztve – két év szabadságvesztésre ítélték. Emellett két esztendőre elvették a jogosítványát, amit négy hónappal ezelőtt vontak be. Továbbá kötelezték arra, hogy fizessen meg 310 ezer forint bűnügyi költséget. Az ítélet indokolásakor elhangzott, hogy U. L.-nek lett volna elég ideje kikerülni a biciklist, mivel elmondása szerint 100 méterről észlelte. Nem kezdte meg azonban időben az előzést, nem kezdett behúzódni a felezővonal felé, azt nem is lépte át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában