tárgyalás

2018.05.08. 16:04

Svájcból behozott droggal kereskedett az okányi házaspár

Nem jogerős ítéletet hoztak kedden a Gyulai Törvényszéken egy okányi házaspár ügyében.

Licska Balázs

Mind az elsőrendű vádlottat, R. E.-nét, mind a másodrendű vádlottat, R. E.-t kábítószer-kereskedelem miatt mondták ki bűnösnek és ítélték hat-hat év letöltendő szabadságvesztésre. A drogot a 27 éves nő hozta be Svájcból – ahol erotikus munkát végzett –, a 35 éves férfi meg terítette.

A vádirati és ítéleti tényállás szerint a feleség 2016 tavaszán több mint 1,3 kilogramm kábítószer-tartalmú anyagot hozott be Magyarországra külföldről, amit aztán férjével közösen Okányban, egy rokon ingatlanának udvarán rejtettek el és tároltak, egy szatyorban.

A nő két éve, június 5-én taxit rendelt Okányba, Gyulára ment volna. Sarkadon ellenőrizték a rendőrök a kocsit, amikor egy táskában megtalálták a kábítószert. Aznap házkutatást is tartottak a rendőrök, amikor mérlegre és droggal szennyezett kiskanálra bukkantak. A droggal a férfi kereskedett, volt olyan, aki alkalmanként 2-3 grammot vett tőle, grammonként 3000 forintért.

Az ítélet indokolásakor elhangzott, hogy azt többek között a tárgyi bizonyítékok, a vádlottak és a tanúk vallomásai, valamint a szakértői vélemények fényében hozták meg.

A nő és a férfi is ellentmondásokba keveredett. R. E.-né azt állította, hogy tudomása szerint pénz és ékszer volt a szatyorban, de kérdés, hogy akkor azt miért az udvaron tárolták, miért nem tartottak tőle, hogy onnan elvész. R. E. azt mondta: csak beletúrt a táskába, viszont a genetikai maradványát egy olyan csomagon találták meg, ami szatyorban, azon belül zacskóban és azon belül fóliában volt.

Önmagában az a tény is kereskedelemre utal, hogy mekkora mennyiségű, hány adagnyi kábítószerről van szó – jelezték az indokoláskor. A vádhatóság korábban ismertette, hogy összességében az a drog, amit lefoglaltak, 2,8 millió forint értéket képvisel. Emellett mérleget, kiskanalakat is talált a hatóság, amiket el is koboztak.

A keddi, a fellebbezések miatt egyelőre nem jogerős ítélet szerint a nőnek 500 ezer forint, a férfinak 180 ezer forint, a házaspárnak egyetemlegesen pedig több mint 1,8 millió forint bűnügyi költséget is viselnie kell. Az ügy végére a Szegedi Ítélőtáblán tesznek pontot.

Hat évet kaptak

A nem jogerős ítélet szerint a kiszabott büntetés kétharmadának letöltése után feltételes szabadságra bocsáthatók lesznek a vádlottak, azaz a hatból mindössze négy évet kell rács mögött tölteniük. A nő 2016 június eleje óta előzetes letartóztatásban van, ezért nagyjából két év múlva szabadulhat. A férfi tavaly február végén került be, ezért neki nagyjából két és fél évet kell ezt követően is a hűvösön maradnia. A keddi végzés szerint továbbra is maradnak előzetes letartóztatásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában