kék hírek

2018.04.11. 11:38

Húsz év után fogták el a békéscsabai rablógyilkost

A mezőkeres gyilkosság. Így híresült el az a bűncselekmény, melynek során Békéscsabán, az Orosházi úti raktáráruházában 1997. január 1-jén délelőtt megöltek egy férfit. Az ott egyedül tartózkodó raktárvezető egy 9 mm-es maroklőfegyverből leadott lövésektől halt meg. A tettes a raktár irodájának lemezszekrényét kulccsal kinyitotta, és 2, 5 millió forintnak megfelelő osztrák shillinggel és német márkával menekült el. Az elhagyott, fekete maszkjának köszönhetően nemrégiben fogták el a gyilkost, egy jelenleg 51 éves Békés megyei férfit, aki azóta elkövetett bűncselekmények miatt jelenleg is börtönben ül.

Ny. L.

A szerdai sajtótájékoztatón dr. Kis Péter ezredes, megyei bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes és Tóth Csaba alezredes, megyei bűnügyi osztályvezető ismertette a bűncselekmény és a vádemelési javaslattal lezárt nyomozás részleteit.

Elmondták, 21 esztendeje minden részletre kiterjedő helyszíni szemlét, információgyűjtést, tanúkutatást végeztek. Közvetett bizonyítékok alapján látókörükbe került egy gyanúsított – az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) segítségét is kérték az azonosításnál –, de végül kiderült, a gyilkosságot nem ő követte el.

Fotó: Imre György

– Az elmúlt években minden olyan adatot, értesülést soron kívül megvizsgáltunk, amelyeknek akár csak csekély jelentősége is lehetett a felderítésben – hangsúlyozta dr. Kis Péter. Ellenőrizték a hasonló bűncselekményeknél a rendőrség látókörébe került embereket, gyanúsítottakat. Közben időszakosan többször újra értékelték a nyomozás során beszerzett adatokat, összevetették azokat a helyszínen rögzített nyomokkal.

Fotó: police.hu

A megszüntetett nyomozás 2008-ban történt újbóli elrendelése még nem hozott eredményt. Nyolc évvel később, 2016-ban egy újabb igazságügyi szakértői vizsgálat elvégzésére nyílt lehetőség, ezért a nyomozás folytatódott. A bűncselekmény elkövetője menekülés közben elveszítette a fekete, kötött maszkját. A helyszíni szemlét végző rendőrök ezt megtalálták, lefoglalták. A maszkot 2016-ban a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézetben ismételten megvizsgálták, és a DNS-vizsgálat eredménye alapján azonosítottak egy Békés megyei férfit, aki szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban. Zs. Róbert ugyanakkor a 2016. október 11-ei, gyanúsítotti kihallgatásán még tagadta az emberölést.

Fotó: police.hu

A nyomozók részletesen vizsgálták, hogy a férfi 20 évvel korábban kikkel állt kapcsolatban. Ellenőrizték azokat, akik a baráti, illetve ismerősi köréhez, családjához tartoztak. Kiderült az is, hogy a bűncselekmény után alig egy hónappal a férfi édesanyjának nevére került egy személygépkocsi, amelyet a nő nem is látott, azt Zs. Róbert használta. Az újabb adatok, beszerzett információk tehát megerősítették annak a gyanúját, hogy az emberölést Zs. Róbert követte el. A férfi 2017. március 8-án részletes, beismerő vallomást tett.

Fotó: police.hu

Dr. Kis Péter és Tóth Csaba kitért arra, a gyanúsított baráti társaságához tartozott egy férfi, aki – nem szándékosan – beszélt arról, milyen a pénzmozgás a csabai cégnél, és hogy nagy ott a készpénzforgalom. Zs. Róbert két másik társával kitervelte a rablást, de emberölésről nem esett szó.

Tudták, hogy a banánérlelő helyiségben mindig kell lennie valakinek, és őt megtámadva pénzhez juthatnak. Együtt töltötte a társaság 1996 szilveszterét, de végül a gyilkos két társa elállt az akciótól. Így másnap délelőtt Zs. Róbert egyedül ment a békéscsabai ingatlanhoz. Átmászott a telephelyet körülvevő drótkerítésen, majd raklapok közé bújva várta meg, hogy a raktárvezető megérkezzen, és a telephely biztonsági őre visszatérjen a szolgálati helyére.

Fotó: police.hu

A raktárvezető bement az irodába, és maszkkal a fején, fegyverrel a kezében követte őt a gyilkos. Ráfogta a fegyvert későbbi áldozatára, és pénzt követelt tőle. Amikor a raktárvezető védekezni próbált, többször meglőtte őt, majd kivette a lemezszekrényből a pénzt, és ugyanazon az útvonalon távozott, amelyen érkezett. A fegyvert és a ruházatát ahhoz az orosházi ismerőséhez vitte, aki egyike volt annak a párosnak, akivel a rablást tervezte. A férfi a ruhákat elégette, a fegyvert pedig megsemmisítette, tehát az nem került elő. A gyanúsított a bűncselekménnyel szerzett pénz egy részéből megvásárolta azt a személygépkocsit, ami az édesanyja nevén volt. A többi pénzt felélte.

A Békés Megyei Hírlap 1997. január 2-ai cikke.

A megyei főkapitányság az ügyben a nyomozást befejezte. A nyereségvágyból elkövetett emberölésben született büntetőeljárás iratait pár napon belül vádemelési javaslattal továbbítják a Békés Megyei Főügyészségre.

Így írt a rablógyilkosságról 1997-ben a Békés Megyei Hírlap:

1997. január 2.

Rablógyilkosság Békéscsabán

A tettes a tégláson garázsok irányába menekült

Súlyos bűncselekmény történt tegnap délelőtt a MEZŐKER Kft. Békéscsaba, Orosházi út 32. (volt téglagyári épület) alatti raktár- áruházban. Ismeretlen tettes több lövéssel megölte a raktáráruházban ellenőrzés végett megjelent B.B. 44 éves gyulai lakost, majd az elhalttól elvett kulcsokkal kinyitotta az irodában lévő lemezszekrényeket és az ott lévő készpénzt magával vitte.

A rendelkezésre álló adatok alapján feltehető, hogy az elkövető a raktáráruháztól a kerítésen át távozott a Tégla-sori garázsok irányába. A rendőrség kéri, hogy a Téla-sori garázsok tulajdonosai, különösen azok, akik tegnap délelőtt 9 és 11 óra 30 között a garázsuknál jártak és ott valamilyen ok miatt gyanús személyt, személyeket, várakozó gépkocsit láttak, vagy bármilyen, általuk gyanúsnak vélt körülményt észleltek, tegyenek bejelentést a 07-es telefonon. A nyomravezető személyét a rendőrség bizalmasan kezeli.

***

1997. január 3.:

Kétmillió forint a nyomravezetőnek

A Békés Megyei Rendőrfőkapitányság nyomozást folytat ismeretlen tettes ellen, aki 1997. január 1-jén a Mezőker Kft. Békéscsaba, Orosházi út 32. szám alatti telephelyén több lövéssel megölte B. B. 44 éves gyulai lakost. Az ügy eddigi vizsgálata során megállapítást nyert, hogy a kft. irodájából kb. 2,5 millió forintot vitt el az ismeretlen tette. A bűncselekmény elkövetési ideje január 1-jén 11 óra és 11 óra 30 perc közötti időben valószínűsített.

A rendőrség várja azon személyek jelentkezését, akik az üggyel kapcsolatban érdemleges információval bírnak, egyben a nyomravezetőnek 1 millió forint jutalmat ajánl fel. További 1 millió forintot ajánlott fel a Mezőker Kft.

A nyomravezető személyét a rendőrség bizalmasan kezeli.

Bejelentést a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságra személyesen vagy telefonon a 07- es segélyhívón, illetve a (66) 444-833-as számon lehet tenni.

***

1997. január 9.

Nagy erőkkel keresik a fegyveres rablógyilkost

Kétmillió a nyomravezetőnek!

Az újév napján Békéscsabán, a Mezőker Kft. Orosházi út 32. szám alatti raktáráruházában elkövetett fegyveres rablógyilkosság nyomozásának állásáról érdeklődtünk dr. Hajdú Antal rendőr alezredestől, a Békés megyei rendőrfőkapitány bűnügyi helyettesétől.

— Kaptunk lakossági bejelentéseket, melyek ellenőrzése most is tart — mondta. — A helyszínen rögzített különféle nyomokat jelenleg vizsgálják és értékelik. Nagy erőkkel dolgozunk az ügyön, több szálon haladunk előre a felállított verziók alapján. Továbbra is kérjük a lakosságot, hogy akik tudnak fegyvert illegálisan birtokló személyekről, illetve január el

sején vagy az idő tájt a bűncselekmény helyszínének környékén valamilyen okból gyanúsan viselkedőket láttak, esetleg parkoló gépkocsira figyeltek fel, jelezzék a Békés Megyei Rendőrfőkapitányságnak vagy bármely rendőri szervnek.

Valószínűnek tűnik, hogy a rablógyilkosságra január elsején délelőtt 11 és 11.30 óra között kerülhetett sor. A rendőrség változatlanul fenntartja azt az ígéretét, hogy a nyomravezetőt 1 millió forinttal jutalmazza. A Mezőker Kft. ugyancsak 1 millió forintos felajánlása is változatlanul áll. A rendőrség a bejelentő személyét természetesen bizalmasan kezeli.

K.A.J.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában