megelőzés

2018.03.26. 18:15

Részeg szemüveggel figyelmeztet a rendőrség az ittasság veszélyeire

A húsvét közeledtével az ittas járművezetés veszélyeire figyelmeztető programokat tart a rendőrség ezekben a napokban Békés megyében.

P. G.

Fotó: Kiss Zoltán

Az ittasságot szimuláló úgynevezett „részeg szemüveget” március 23. és március 30. között tíz Békés megyei városban próbálhatták, illetve próbálhatják ki az érdeklődők.

Fotó: Kiss Zoltán

Az úgynevezett részeg szemüveg az ittas állapotot szimulálja. Aki kipróbálja, józanul is megtapasztalhatja, hogy ittasan hogyan látná a környezetét, hogyan tud reagálni bizonyos helyzetekre. Láthatja, milyen mértékben nő a reakcióideje, hogyan torzul az őt körülvevő valóság, mennyire másként tudja megbecsülni a mélységet, a távolságokat, a periférikus látása miként változik. A szemüveg viselője érezheti, hogyan alakul a mozgás koordinációja, láthatja, hogy a torzult kép alapján hogyan tudja megítélni a helyzeteket, milyen döntéseket tud hozni.

Természetesen a szemüveg hatása ugyanúgy, mint az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatása sok tényezőtől függ. Tehát nem mindenkinek ugyanaz a reakciója, de a legtöbben meglepődnek, amikor kipróbálják az eszközt.

A baleset-megelőzési programok célja ezúttal is a szemléletformálás. Hétfőn Gyulán szervezett ilyen jellegű rendezvényt a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság, ami a következő napokban több városban folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában