Fórum

2024.03.07. 13:59

Újabb szolgáltatásokkal segítik a vállalkozókat

Vállalkozói fórumot szervezett csütörtökön Békéscsabán a VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége) vármegyei szervezete. Új stratégia mentén dolgozik a VOSZ, a sikeres Széchenyi Kártya Program mellett több szolgáltatást kíván nyújtani a vállalkozások számára. Nagy Mihály László leköszönt a vármegyei elnöki tisztségéről, amelyet immár ifjabb Losonczi István tölt be.

Licska Balázs

A leköszönő vármegyei elnök, Nagy Mihály László felelevenítette, hogy mi történt az elmúlt 25 évben, hogy milyen kalandos időszakon vannak túl, hogy miként és miből nőtt ki a Széchenyi Kártya Program. A VOSZ egyre több taggal rendelkezik, egyre nagyobb az ismertsége, óriási segítséget nyújt a vállalkozásoknak, és együttműködik a kormányhivatallal is.

VOSZ, vállalkozók, partner, fórum
Eppel János, a VOSZ elnöke a generációk közötti együttműködés fontosságáról is beszélt
Fotó: Bencsik Adam

Továbbviszi a megkezdett munkát

Sokat tanult a Nagy Mihály László által végzett munkából, és ezt szeretné továbbvinni – mondta ifjabb Losonczi István, a VOSZ újdonsült vármegyei elnöke. Fontosnak nevezte, hogy továbbfejlesszék a közösséget, hogy az eddiginél is összetartóbbat alakítsanak ki. Célként fogalmazta meg, hogy elősegítsék Békés vármegye fejlődését, hogy jó körülményeket teremtsenek a vállalkozásoknak, hiszi, hogy az eddiginél is nagyobb sikereket érhetnek el.

Kiemelt figyelmet kap a kormánytól Békéscsaba

Békés vármegye helyzete, gazdasága szorosan összefügg Békéscsabáéval – mondta Szarvas Péter polgármester. Hozzátette, hogy Békés vármegye és Békéscsaba nagyobb figyelmet fog kapni a jövőben a kormány részéről, és ennek érzékelhetők is az első komolyabb jelei, zajlik a felkészülési munka.

Az M44-esnek köszönhetően – amelyet rövidesen bekötnek az M5-ösbe, illetve amelyet meghosszabbítanának Nagyszalonta fele – megközelíthető a térség, közben tervezik a 47-es fejlesztését, a déli elkerülőre szintén készülnek tervek. Kétvágányú vasútvonal fut Budapestig, most épül a második vágány Lőkösháza felé is. Az elképzelések között szerepel vasúti konténerterminál létesítése, valamint a repülőtér fejlesztése.

Szólt arról: egyes cégvezetők tartanak attól, hogy versenyre kell kelniük a munkavállalókért, és hogy nőnek emiatt a cégek költségei. Szerinte viszont a fejlődéssel nő a térség népességmegtartó ereje. Megvannak azok a vállalkozások Békéscsabán és a környékben, amelyek tapasztalataira lehet támaszkodni. Hangsúlyozta: Békés vármegye akkor tud fejlődni, ha a gazdasága is fejlődik, a vállalkozások tevékenységét pedig az önkormányzat ugyancsak segíti.

Nagy Mihály László leköszönt a vármegyei elnöki tisztségéről, amelyet immár ifjabb Losonczi István tölt be. Fotó: Bencsik Ádám

Partnerként tekint a VOSZ-ra a kormányhivatal

Kiegyensúlyozott, meghatározó, a nyugodt erőt jeleníti meg, ugyanakkor aktív, agilis és szenvedélyes is – így jellemezte a vármegyében jelen lévő VOSZ-t dr. Takács Árpád főispán. Mint mondta, Magyarország számára elsőrangú prioritás a gazdaság működése, hogy rendelkezésre állhassanak az erőforrások és energiaforrások, hogy növekedhessen a foglalkoztatottság, és az elmúlt években megjelent a biztonság is. A biztonság és a foglalkoztatás elválaszthatatlan fogalmak lettek. 

A kormányhivatal és a VOSZ együttműködik, és a vállalkozó- és szolgáltatóbarát kormányhivatalnak is rendelkeznie kell a jövőbe látás képességével, mint a vállalkozásoknak. Hozzátette, hogy a VOSZ-t felkérték, hogy legyen jelen több munkacsoportban, például a szakképzésiben vagy a biztonságos munkahelyekért dolgozóban; és vannak is eredmények.

Új kihívásokat hoz a negyedik ipari forradalom – mondta dr. Takács Árpád. Békés vármegye főispánja szerint fel kell erre készíteni saját magukat, a vállalkozásokat. A vármegyében 65 ezer vállalkozás működik, ezek 90 százaléka egyéni, illetve nagy részük agrár jellegű. Az elmúlt évek eredményeiként sorolta, hogy az álláskeresők száma lement 30-ról 10 ezerre, illetve, hogy a közfoglalkoztatottak száma is 16-ról 4,5 ezerre. Immár egyszerre van jelen a munkanélküliség és a munkaerőhiány, amit együtt kell kezelni.

Újabb szolgáltatásokkal jelennek meg

Új stratégia mentén segítik a vállalkozásokat – hangsúlyozta Eppel János, a VOSZ elnöke. A VOSZ-nak erős, aktív, hiteles, szakmai érdekképviseletnek, közben pedig együttműködő, támogató partnernek kell lennie. Úgy véli, hogy az a tudás és tapasztalat, amivel rendelkeznek, sokkal többre hivatott. Ahhoz, hogy sikeresek legyenek, más eszközrendszerre, személetmódra van szükség. Szeretnék, hogy az egész országban ugyanazokat a lehetőségeket biztosítsák a vállalkozók számára, hogy minden vármegyében erősen, elérhetően legyenek jelen. Újabb szolgáltatásokkal jelennének meg. Hangsúlyozta, hogy szükség van a generációk közötti együttműködésre, és hogy szeretnék a taglétszámot erősíteni.

Idén növekedhet a magyar gazdaság

Perlusz László, a VOSZ főtitkára szerint komoly esélyek mutatkoznak arra, hogy idén növekedhessen a magyar gazdaság. 2022-ben 66,1 ezer milliárd forint volt a magyar GDP, egymillió vállalkozás működött az országban. Mint mondta, hogy vállalkozások száma és a létrehozott GDP között szoros összefüggés fedezhető fel. Az előző évben bizonytalanságot jelentett a vállalkozásoknak az infláció, a kiszámíthatóság, a csökkenő vásárlóerő, a szakképzett munkaerő hiánya, a megrendelések elmaradása. Fontosnak mondta, hogy ne csak gyártsanak itthon, hanem itt legyen a kutatás-fejlesztés és az értékesítés is.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!