Alkotás

2024.03.22. 16:02

Térplasztika teszi még különlegesebbé a Gyulai Várfürdő dögönyözős medencéjét - galériával

Különleges térplasztikával tették még szebbé és egyedibbé a Gyulai Várfürdő második legnagyobb és nyári időszakban legnépszerűbbnek számító termál medencéjét, a dögönyözős medencét. Szőke Sándor szobrászművész alkotása egészen különleges hangulatot biztosít a látogatóknak.

Papp Gábor

A medence és környezete tavaly mindent egybevetve több mint 100 millió forintos saját forrásból újult meg. Mint megírtuk, a beruházás során huszonnyolc befolyópontot alakítottak ki, illetve egy derékszintű masszírozórendszert is kiépítettek ugyancsak a vendégek még jobb kiszolgálása érdekében. A beruházás részeként cserélték a teljes burkolatot, korszerűsítették a gépészetet.  A medence hangulatát pedig még egyedibbé teszi a térplasztika.

Dina Gábor és Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója a dögönyözős medencénél, illetve a térplasztikánál
Fotó: Kiss Zoltán

Térplasztika teszi még szebbé a medencét

– A 349 köbméteres dögönyözős medence a fürdő egyik ékköve, és úgy gondoltuk, hogy a különleges térplasztikával tovább szépülhet – emelte ki Dina Gábor. A Gyulai Várfürdő főmérnöke elmondta, a térplasztikát Szőke Sándor szobrászművész készítette el. Annak kialakítása során figyelembe vették a magyar népművészetet, a világ kulturális hagyományait, és éppen ezért olyan mintát választottak, amely előfordul a magyar népművészeten kívül Mezopotámiában, Egyiptomban, Tibetben és Görögországban is.

– A legtöbb ember a görög kultúrából ismeri az ábrázolást, a matematika, geometria címszó alatt találkoztak a platóni testekkel, amelynek alapja az élet virága szimbólum. Az élet magja, az élet virága és az élet gyümölcse egymásra épül – fogalmazott. A görög filozófia szerint az élet virága szimbólumból az univerzum alapépítőkövei, mint geometria formák kiszerkeszthetők. Ezek a platoni testek a tetraéder, a hexaéder, az oktaéder, a dodekaéder és az ikozaéder, amelyek megfelelnek az egyes elemeknek is, a tűznek, a földnek, a levegőnek, a víznek és a térnek. Ezt a síkbeli ábrát hajlították térbeli formába. Először gömbben gondolkodtak, majd végül a cseppforma mellett határoztak, ami jól illik a vízhez, a medencéhez. A térplasztikai olyan mintha egy tőről fakadna, a csepp, a rügy helyezkedik el felül és oldalról virágok, virágszirmok hajtanak ki.

Szőke Sándor álmodta meg az alkotást

A plasztika Szőke Sándor szobrászművész alkotása, ő álmodta meg a fürdő parkjában található Erkel szobrot is. A medence környezetét emellett még egyedibbé teszik a köré ültetett növények. Dina Gábor elmondta, a medencét várhatóan a március végi kiemelt időszakban megnyitják, majd az időjárás függvényében lehet egy rövid szünet. Április végétől pedig előreláthatólag folyamatosan használhatják majd a vendégek. 

Szőke Sándor szobrászművész elmondta, azért is örült a feladatnak, mert már korábban is foglalkoztatták az ilyen jellegű térbeli megoldások.

– A végleges formák menet közben érlelődtek ki – tette hozzá az alkotó. – Egy tipikusan olyan munka született, amely nagyon érdekes kihívás volt és örömmel dolgoztam rajta.

Szőke Sándor hozzátette, nagyon összetett munka után készült el a különleges térplasztika, amire összességében mintegy három-négy hónapra volt szükség.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!