Bővítés, korszerűsítés

2024.02.25. 14:05

Közel 2000 szentandrási ingatlan vált élhetőbbé a szennyvízprojekttel

A Széchenyi 2020 program keretében Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata 1,502 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Békésszentandrási szennyvíztisztító telep bővítése és korszerűsítése elnevezésű, KEHOP-os projekt megvalósítására. Utóbbi lezárásáról tájékoztatott az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Vásári Erzsébet

Új szennyvíztisztító épült.

Fotó: Illusztráció: MW-archív

A minisztérium sajtóközleményéből kiderült, hogy a beruházás összesen 2 milliárd 116 millió 278 ezer 716 forintból valósult meg, amit 89,997 százelékban az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a központi költségvetés finanszírozott. A projekt elszámolható összköltsége 1 milliárd 668 millió 968 ezer 980 forint, melyből az európai uniós támogatás összege 1 milliárd 502 millió 22 ezer 14 forint, a fennmaradó rész pedig hazai finanszírozású volt. A támogatási összegből Békésszentandrás önkormányzata részesült.

A projekt célja a nagyközségben összegyűjtött szennyvizeknek egy új korszerű szennyvíztisztító telepen történő tisztítása volt. A tervezett fejlesztés során a település teljes belterületét ellátó új szennyvíztisztító épült meg. A beruházás összesen 1932 ingatlan esetében jelent jelentős minőség és ellátásbéli változást, amelyből 1854 lakás és további 78 közterületi ingatlannal egészül ki megoldva a békésszentandrási szennyvízelvezetési agglomeráció szennyvíztisztítását. A fejlesztés által hosszútávon megoldható a települések szennyvizeinek ártalommentes elhelyezése, megszüntethető a talajvíz szennyezése, és az ivóvízbázisok veszélyeztetése, valamint növelhető a környező felszíni és felszín alatti vizek minőségének védelme.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!