Fejlesztés

2023.09.14. 15:24

Korszerű szennyvíztelep épült Békésszentandráson - galériával

Csütörtökön átadták az újonnan épült, minden feltételnek megfelelő, és immár az egész települést kiszolgáló szennyvíztisztító telepet. Az összesen több mint 1,7 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a jövőben kisebb lesz település ökológiai lábnyoma, ráadásul a projekt további fejlesztések alapja is lehet.

Vásári Erzsébet

Móczár László, Fazekas Zoltán, Dankó Béla és Sinka Imre vágták át a szalagot az átadón

Fotó: Jenei Péter

Egy korszerű és minden igényt kielégítő szennyvíztisztító telep épült Békésszentandráson, amelynek ünnepélyes átadóját csütörtökön tartották. Az eseményen elhangzott, az önkormányzat a Környezeti és Enegriahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) meghirdetett pályázatra 2019 májusában nyújtott be támogatási kérelmet, aminek köszönhetően vissza nem térítendő támogatásban részesült a Békésszentandrási Szennyvíztisztító Telep Bővítése és Korszerűsítése című projektjük. Utóbbit a nagyközség önkormányzata és az Építési és Közlekedési Minisztérium konzorciumban valósította meg. A projekt célja a telepre érkező szennyvíz megfelelő tisztítási lehetőségének biztosítása volt.

Megtudtuk, az új szennyvízkezelő a jelenlegi rákötéseket nagyjából félüzemben tudja majd teljesíteni, így a közép-, és hosszú távú tervek között már szerepel az, hogy a településen 2010 óta kibontakozó iparlétesítményeket, illetve az üdülőövezetet is rácsatlakoztassák a telepre, illetve az ivóvíz-hálózatra egyaránt.

Sinka Imre polgármester elárulta, a szennyvíztisztító telep fejlesztése Békésszentandráson az elmúlt 20 év legnagyobb önkormányzati  beruházása. Visszaemlékezett, még 2016-ban fogalmazódott meg a képviselő-testületben a projekt gondolata, amire később Dévaványával és Mezőberénnyel konzorciumban nyertek támogatást. A megvalósulás kezdete 2019 április 5. napja volt, a befejezés határideje pedig 2023 december 15., tehát a munkálatok a vártnál hamarabb fejeződtek be. A támogatás összköltsége 1 milliárd 700 millió 687 ezer forint.

A polgármester beszámolójából kiderült, a projekt keretében Békésszentandráson 1050 méter szennyvíz-nyomóvezeték épült, valamint felépült a település teljes belső területét ellátó új szennyvíztisztító telep, 660 köbméter/nap hidraulikai kapacitással, és 5977 lakos egyenérték biológiai terhelhetőséggel. Megtudtuk, a korszerűsített telep a már meglévő szennyvíztisztító területén épült. A fejlesztés pedig a lakosság kiszolgálásán, és komfortérzetének javításán túl hozzájárult a település környezeti állapotának javulásához, vagyis ökológiai lábnyomának csökkentéséhez.

Dankó Béla országgyűlési képviselő elárulta, nagy örömmel töltötte el, amikor 2019-ben sikerült forrást találniuk Békésszentandrás, Dévaványa és Mezőberény szennyvízhálózat-fejlesztésére, illetve az új tisztítótelepek megépítéséhez. Hiszen mindhárom településen rendkívül fontos feladatot látnak el ezek a rendszerek, és kissé el voltak maradva ebből a szempontból. Békésszentandrásra térve kifejtette, a jelenleg átadott beruházáson kívül számos projekt megvalósult az utóbbi években, hiszen csupán 2016 óta mintegy 9,2 milliárd forint támogatás érkezett a településre fejlesztések céljából.

Nem terheli már a holtágat a szentandrási szennyvíz

Móczár László, a Magyar Vakond Út és Építőipari Kft. projektvezetője elmondta, 2020 októberében vállalták szerződésben a szennyvíztisztító telep korszerűsítését, illetve a hálózat rekonstrukcióját a tervezési munkával, az előkészítéssel, a kivitelezéssel és a próbaüzem lebonyolításával együtt. A projektvezető részletesen beszámolt a munkálatokról.

Fazekas Zoltán, az Alföldvíz Zrt. műszaki igazgatója kifejtette, üzemeltetőként nekik most, a projekt átadásával kezdődött meg az igazi feladat. Az újonnan épült létesítményt ugyanis sok éven keresztül felelősséggel kell üzemeltetniük. Elárulta, jelenleg 4 vármegyényi területen 131 településen, 61 szennyvíztisztító telepet üzemeltet, 4200 kilométer csatornahálózattal és 22 millió köbméter szennyvizet tisztítanak meg évente. Visszaemlékezett, évekkel ezelőtt azzal szembesültek, hogy a békésszentandrási telep elavult, aminek a környezeti hatása is mérhető volt már. Tehát igencsak időszerű volt mára fejlesztés, aminek köszönhetően minden probléma megoldódott. Hangsúlyozta, a beruházás legnagyobb környezeti eredményeként talán az könyvelhető el, hogy a tisztított szennyvíz immár nem Békésszentandrás legnagyobb és legféltettebb természeti kincsét, a holtágat terheli, hanem a Hármas-Köröst, ami vízminőségi szempontból sokkal nagyobb befogadó.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában