Földieper óvatosan

2024.02.19. 19:54

A szamócát csak csipegetik, a spenót viszont slágerzöldség a csabai piacon

Megjelent a szamóca a békéscsabai piac vásárcsarnokában is, ez azonban természetesen import, mégpedig görög. A Valentin-naphoz is kötődik ez a gyümölcs, akkor többen vették, amúgy még csak csipegetik a vásárlók, ugyanis 3200–3600 forint között alakul kilója. A multiknál is kapható, hasonló árfekvésben. A zöldségeknél viszont a magyar spenót már slágerzöldség.

Nyemcsok László

A spenót magyar, egészséges, és finoman elkészíthető, képünkön Gyuricza Ágnes, aki zacskós kiszerelésben kapja a parajt

Fotó: Bencsik Ádám

Régen februárban a friss földieper nemigen jött szóba, inkább a szamócadzsem és szamócalekvár. Most azonban ott van már a békéscsabai vásárcsarnokban, a zöldség- és gyümölcsüzletek, a multik polcain is. Valentin-napra szív alakú csomagolásban is árusították, a szerelmesek szívesen adták egymásnak. Azóta már a legtöbben a gyermekeiknek, unokáiknak vesznek egy kis ízelítőt belőle.

– Fogyogat most is a szamóca. Mivel pedig keresik, hozunk is belőle, de egyszerre nem túl nagy mennyiséget, hogy friss legyen – hangsúlyozta a csabai piacon Gyuricza Ágnes eladó. – A magyar fóliás, üvegházas leghamarabb április elején jelenik meg.

– Az iskolában az unokám meglátta, hogy volt, aki szamócát evett, és amikor hazajött, arra kért, hogy, vegyek neki – ecsetelte Varga Jánosné, aki azonban nem kilóra, hanem darabra vásárolt néhány szemet. Hozzátette, ő még inkább narancsot és mandarint vesz magának, ezek a tél gyümölcsei, ha nincs is igazi téli időjárás nálunk.

dsc_2146
A magyar szamócára még várni kell áprilisig Fotó: MW-archív

A zöldségeknél már itt van a friss spenót. Gyuricza Ágnes kiemelte, szegedi termelőtől veszi, mindig friss szedésből. Fűtött fóliában, üvegházban terem, és keresett a vásárlók körében. Kilója ugyan 2500 forint, de egy főzelékhez elég 20–25 deka is. Sokan parajnak hívják, de bárhogy is nevezik, sokan a zöldségek királyának tartják.

Varga Jánosnét megkérdeztük, hogy spenótfőzeléket nem rendel-e tőle az unokája: – A gyermekemet is nehezen vettem rá a spenótra, mert a régi, napközis emlékei nem voltak túl örömteliek a parajfőzelékről. Ugyanakkor nyersen belecsempészem zöldségsalátákba, és azt mondja család, milyen finom az étel, de nem tudják, hogy spenót is van benne bőven. Nálam azért sem maradhat ki, mert a spenót tudomásom szerint minden más zöldségnél több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!