Különleges projekt

2024.01.07. 14:46

Könyvespolcon neveli a palántákat a csabai paradicsomkirálynő

Mára már a napnál is világosabb, hogy az éghajlatváltozás nem kopog, hanem berúgta az ajtót. Lehoczkiné Megyik Erika, Békéscsaba paradicsom-királynője – aki ezernyi fajtát termeszt és továbbadja tudását a gyermekeknek –, kiemelte, alkalmazkodni kell a drasztikusan megváltozott körülményekhez. Legyen az egy kiskert vagy egy többhektáros, monokultúrás ültetvény. Erika idén is továbbviszi az „Egy négyzetméteren ötven kiló paradicsom” című projektjét. Vallja, paradicsomot termeszteni szinte bárhol lehet.

Nyemcsok László

Bebizonyította, hogy gyakorlatilag bárhol lehet ízletes paradicsomot termelni.

Fotó: Für Henrik

Kertszakkörös iskolások voltak az első fecskéi az Erika által beindított tevékenységnek, amiben az általa kitalált és kipróbált termesztési módszert tanította meg a gyermekeknek, és rajtuk keresztül a szüleiknek is, mégpedig Békéscsabán, a Madách Utcai Általános Iskolában.

– Azóta bővült a programban résztvevők száma más iskolákkal és óvodákkal is – ecsetelte Erika, akinél otthon, növénynevelő LED-világítás alatt már fejlődnek a paradicsompalánták. – A városban élők is érdeklődtek a paradicsomtermesztési módszerek iránt, ezért a Munkácsy Emlékházban volt, és az idén is lesz gyakorlati bemutatóval egybekötött ingyenes tanácsadás. Az első tervezett időpont március 9., szombat 10 óra. Érdemes azonban figyelni az intézmény honlapját is. Vallom, paradicsomot termeszteni szinte bárhol lehet, erről kapnak részletes tájékoztatást a résztvevők. A bárhol helyszínei: kiskert, nagykert, terasz, balkon. Az ezeken a helyszíneken való termesztés különböző módjait megtanítom az érdeklődőknek. A nyár végén pedig a kertbemutatókon meg is lehet nézni, tapasztalni az eredményt, és ami a legfontosabb, megkóstolható a termés.

A szobáját is a paradicsomtermesztésnek rendeli alá 

Erika most a fűtött szobában, egy könyvespolcon neveli az idei paradicsompalántákat.

– Egészségesen növekednek a tavaly, december 13-án, Luca napján vetett paradicsompalántáim a növénynevelő LED-világítás alatt. Ezek törpefajták és itt hozzák majd a termést is – ecsetelte Erika, akit a kertbarát társai odaadó és eredményes munkája miatt, jó szájízzel Békéscsaba paradicsomkirálynőjének is hívnak. –  Az éghajlatváltozás furcsa fintora az is, hogy ezeket a növénykéket karácsony napjaiban ki tudtam vinni az UV-védett polikarbonát-üvegházamba levegőzni és napfürdőzni. Terveim szerint a tavaszi, bemutató-előadásokra már tudok vinni olyan paradicsomtöveket, amiken a terméskezdemények rajta lesznek a hordozható kertészetem tagjaiként.

A „bárhol helyszín” lehet egy téli-nyári, beltéri, növénynevelő sátor, ami úgy néz ki, mint egy ruhásszekrény, és létezik kisebb, valamint nagyobb méretben egyaránt. Ez a berendezés a minap jelent meg a magyar online-piacon. Az űrállomásra kifejlesztett paradicsomtermesztő-berendezést, valamint a hozzá tartozó technológiát leegyszerűsítve visszahozták, piacra dobták a gyártók, és az emberiség rendelkezésére bocsátották.

– Nagy valószínűséggel szükség lesz rá, ha az időjárás még szélsőségesebbé válik – magyarázta Erika, aki tagja a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Körnek. – Várhatók olyan évek, amikor egyes régiók zöldségtermését elpusztíthatják a természeti csapások. A világ másik részéről behozott hiánypótló termékek részben megfizethetetlenek lesznek, valamint nem tudjuk, milyen körülmények között termesztették, miként azt sem, mennyi tiltott és káros anyagot tartalmaznak. Ekkor jöhet jól, hogy akár a szobai szekrényből is paradicsomot szüretelhetünk, és emiatt az űrbe sem kell mennünk.

Erika termeszti a paradicsomot, és átadja a tudást is  

 Lehoczkiné Megyik Erika kiemelte, a kertbemutatókon a termesztés alatti tapasztalatairól beszél, bárki felkeresheti akár egyesével is, ha tanácsra vagy segítségre van szüksége.

– A kis birodalmamban a saját paradicsomültetvényemben tudom megmutatni a sikereimet és a kudarcaimat egyaránt – ecsetelte. – Részemről ez nemcsak internetes tanácsadás, hanem élő, megfogható, tapintható, kóstolható, valamint személyes megtanítása a termesztési módszereknek. Jelenleg már a Facebookon is ott vagyunk a „paradicsomtermesztés” csoporttal, jelenleg négyezer fővel, az oldalt a lányom működteti, nyilvános, de a tartalmat illetően ellenőrzött, a tagok felvehetők és kizárhatók. A mondanivalómat én egy füzetbe ceruzával írom le, nekem így gyorsabb, ő meg bepötyögi, ahová kell. Most így működik a világ, ennek a pozitív oldalát is lehet használni a világ jobbá tétele érdekében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!