Mezőgazdaság

2024.01.05. 16:03

Jól jött az eső Békésben a földeken, szépen átázott a talaj

Évek óta nem elegendő a csapadék Békésben a földeken, sőt, a 2022-es történelmi aszályt követően még mindig hiányzik a víz a földekből, a 2023-as év nyári időszakában a talajvíz két és fél méter alatt maradt – fogalmazott megkeresésünkre Bozó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés vármegyei alelnöke.

Nyemcsok László

A kukoricának sem mindegy, hogy mennyi vizet kap.

Fotó: Illusztráció: MW-archív

Bozó József hangsúlyozta, az elmúlt száz évben a tavalyi volt a legcsapadékosabb november, ami segített feltölteni a talaj felső szintjét.

A novemberi, decemberi és január eleji csapadéknak köszönhetően, mintegy 40-50 centiméter mélyen szépen átázott a talaj Békésben. Bozó József elmondta, ha ezt meg tudnánk őrizni tavaszig, akkor az a kukorica és a napraforgó vetésénél, ezen kultúrák ápolásánál is sokat jelentene.

– Persze, az is fontos, hogy főleg a szikes, alacsony aranykoronájú földeken ne legyenek belvízelöntések – ecsetelte Bozó József. – Békésben főként a februári, márciusi belvíz a jellemző, de az is csak akkor okoz problémát a mezőgazdaságban, ha 15-20 napnál tovább fennáll.

A NAK Békés vármegyei alelnöke kitért arra, a karácsonyi, szilveszter környéki plusz 11–17 fokok nem tettek jót a vetéseknek – nincsenek ehhez hozzászokva ilyenkor –, de az előrejelzések szerint a következő napokban érkeznek majd fagyok, amikre szükségük van a vetéseknek a megfelelő átteleléshez. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!