Nemzeti Pálinkakiválóság Program

2023.12.08. 16:46

A békéscsabai Árpád Pálinkaház lett a legeredményesebb hazai főzde

Négy TOP pálinkakiválóság, és négy pálinkakiválóság minősítést elérve a Legeredményesebb Pálinkafőzde Díját idén a békéscsabai Árpád Pálinkaház érdemelte ki a Nemzeti Pálinkakiválóság Programban.

Nyemcsok László

A díjátadón Takács László főszervező, Nagy Árpád és dr. Nobilis Márton Fotó: Takács József

A díjátadó gálát csütörtökön este Budapesten tartották. A díjat Nagy Árpád, az Árpád Pálinkaház főzőmestere vette át dr. Nobilis Mártontól, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkárától.

Nagy Árpád elmondta, TOP pálinkakiválóság címet érdemelt ki a Prémium Bársony Birs, a Prémium Érlelt Szilva, a Prémium Piros Vilmoskörte és a Prémium Magyar Kajszibarack Pálinkájuk. A pálinkakiválóságok közé választották be a Dupla Ágyas Cigánymeggy, a Generáció Cuvée, a Prémium Lepotica Szilva és a Silver Fekete Cseresznye Pálinkájukat.

Fődíjként a csabai Árpád Pálinkaház képviselheti hazánkat jövő márciusban Európa legnagyobb bor- és párlatkiállításán, a düsseldorfi ProWein-en, amit 30 éve rendeznek meg.

A 2023. évi Nemzeti Pálinkakiválóság Programban 21 gyártó 117 tétele mérette meg magát. 96 pálinka, 9 gin, 6 likőr és 6 egyéb párlat volt a nevezett italok összetétele. A képzett pálinkaminősítőkből álló szakmai bizottság választotta ki idén is a díjazottakat.

Dr. Nobilis Márton emlékeztetett arra, hogy az Agrárminisztérium 2014-ben hirdette meg először a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, amelynek célja megismertetni hazánk minőségi pálinkáit a bel- és külföldi közönséggel. A fogyasztói trendeket követve idén kibővült a program a Gin és Szeszes Ital Mustrával, így a pálinkák és törkölypálinkák mellett ginekkel, párlatokkal és likőrökkel is lehetett nevezni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!