2023.12.08. 16:46
A békéscsabai Árpád Pálinkaház lett a legeredményesebb hazai főzde
Négy TOP pálinkakiválóság, és négy pálinkakiválóság minősítést elérve a Legeredményesebb Pálinkafőzde Díját idén a békéscsabai Árpád Pálinkaház érdemelte ki a Nemzeti Pálinkakiválóság Programban.
A díjátadón Takács László főszervező, Nagy Árpád és dr. Nobilis Márton Fotó: Takács József
A díjátadó gálát csütörtökön este Budapesten tartották. A díjat Nagy Árpád, az Árpád Pálinkaház főzőmestere vette át dr. Nobilis Mártontól, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkárától.
Nagy Árpád elmondta, TOP pálinkakiválóság címet érdemelt ki a Prémium Bársony Birs, a Prémium Érlelt Szilva, a Prémium Piros Vilmoskörte és a Prémium Magyar Kajszibarack Pálinkájuk. A pálinkakiválóságok közé választották be a Dupla Ágyas Cigánymeggy, a Generáció Cuvée, a Prémium Lepotica Szilva és a Silver Fekete Cseresznye Pálinkájukat.
Fődíjként a csabai Árpád Pálinkaház képviselheti hazánkat jövő márciusban Európa legnagyobb bor- és párlatkiállításán, a düsseldorfi ProWein-en, amit 30 éve rendeznek meg.
A 2023. évi Nemzeti Pálinkakiválóság Programban 21 gyártó 117 tétele mérette meg magát. 96 pálinka, 9 gin, 6 likőr és 6 egyéb párlat volt a nevezett italok összetétele. A képzett pálinkaminősítőkből álló szakmai bizottság választotta ki idén is a díjazottakat.
Dr. Nobilis Márton emlékeztetett arra, hogy az Agrárminisztérium 2014-ben hirdette meg először a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, amelynek célja megismertetni hazánk minőségi pálinkáit a bel- és külföldi közönséggel. A fogyasztói trendeket követve idén kibővült a program a Gin és Szeszes Ital Mustrával, így a pálinkák és törkölypálinkák mellett ginekkel, párlatokkal és likőrökkel is lehetett nevezni.