Mintafalu projekt

2023.11.08. 10:53

Nyitottak a kardoskútiak a geotermikus fejlesztésre

Kardoskút önkormányzata már készül a 2024-es pályázati lehetőségekre, kiírásokra. A képviselő-testület döntött, elkészítteti önerőből (18,5 millió forintból) azt a koncepciótervet, amivel a lehető leggyorsabban reagálhatnak a pályázatokra. Fókuszálnak a lakosságot is érintő források elnyerésére.

Csete Ilona

Varga Pál: mintafalu projektben gondolkodunk

Fotó: A szerző felvétele

Az eddigi pályázatok az önkormányzati ingatlanok energetikai beruházásait tették lehetővé, reagáltunk a világ változásaira, a megemelkedett energiaárak bennünket már nem sújtottak, hiszen mindenütt modernizáltuk a fűtésrendszereket, a közvilágításunkat is nemrégiben fejlesztettük – nyilatkozta e témában Varga Pál. A polgármester hozzátette: községük valamennyi önkormányzati ingatlanának a rendbetétele után a kardoskúti lakosságot is érintő pályázatok elnyerésére fókuszálnak.

– Végeztünk a lakosság körében felmérést, 60 ingatlantulajdonos nyitott lenne a geotermikus fejlesztésre. Jártak nálunk geodéziával foglalkozó szakemberek, a miskolci egyetemről is kapunk szakmai segítséget, hogy kihasználhassuk a geotermikus energiát. Úgynevezett mintafalu projektben gondolkodunk: mivel előttünk áll még a szennyvíz-beruházás, csatornázás, azzal egyszerre szeretnénk kiépíteni a geotermikus hálózatot is a falusias lakókörnyezetbe eljuttatva – mesélt terveikről Varga Pál polgármester, akitől azt is megtudtuk, hogy nagyjából 4 hónapjuk van a pályázat elkészítésére. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!