Innovatív megoldás

2023.11.16. 06:35

Megszűri a füstöt a zöld tégla: a kutatócsapat tagja az orosházi Török Péter

Itt a fűtési szezon, a kémények ontják a füstöt, a légszennyezettségről ilyenkor sok szó esik. A híradásokból egy olyan innovációra kaptuk fel a fejünket, ami környzetvédelmi szempontból is újdonság. A zöld tégláról van szó, ami szinte minden típusú tüzelőberendezésnél egyszerűen használható. Az égésből keletkező füstgáz összetevőket megköti és ott tovább alakítja azokat kevésbé ártalmas vagy ártalmatlan termékekké. A kutatók itt vannak a szomszédunkban, Szegeden. Ráadásul egy ismerős, orosházi névre is felfigyeltünk e téma kapcsán.

Csete Ilona

Török Péterék 3D nyomtató segítségével hozzák létre a kerámiahordozókat.

A zöld tégláról, más néven a katalitikus tégláról a Szegedi Tudományegyetem oldalán olvastunk. A gépjárművek katalizátoraihoz hasonlóan működik. Az égésből keletkező füstgáz összetevőket megköti és ott tovább alakítja azokat kevésbé ártalmas vagy ártalmatlan termékekké. Ez javítja az égéshőfokot és csökkenti a károsanyagok, például a szén-monoxid kibocsátását.

Kutatások évtizedek óta

A Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti Kémia Tanszékén több évtizedes hagyománya van a környezetvédelmi kutatásoknak, különösen erős a katalízissel kapcsolatos fókusz – fogalmaztak a téma felvezetőjében a kutatók, élükön dr. Sápi Andrással. Figyelmüket a használatban lévő ipari és lakossági fa- és vegyestüzelésű berendezések (kályhák, kandallók, kazánok számának a gyarapodása) keltette fel, ami meghaladja a 70 milliót Európában. Ráadásul a zöme környezetvédelmi szempontból elavult, a káros füstgázok összmennyiségének a fele ezekből kerül a levegőbe. 

Erre jelenthet megoldást a szegedi fejlesztés, a katalitikus füstgáztisztító tégla, amit már tesztelnek.

A füstgázban rengeteg káros anyag (szén-monoxid, nitrogénoxidok vagy a koromszemcse) van. Ezek az emberek egészségét is károsítják, de nem tesznek jót az épületeknek, sőt a sarkvidékeken lévő jégtakarónak sem. A motiváció az volt, hogy oldjuk meg azt, hogy amikor a füstgáz elhagyja a tűzteret, akkor ezeknek a koncentrációja, mennyisége minél kisebb legyen

 – nyilatkozta dr. Sápi András vegyész, a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti Kémia Tanszékének docense.

Fontos feladatot kapott az orosházi tehetség

A projekt során a kutatók az egyetem érintett szakértőit, sőt, a hallgatókat is bevonták. Például az orosházi fiatalembert, Török Pétert, akinek a feladata a kerámiahordozó téglák nyomtatása, a paraméterek optimalizálása, mint az összetétel, nedvességtartalom, égetési idő, illetve az elkészült katalizátorhordozónak a tesztelése a kandallóban. Égés közben egy diagramon követhető, hogy az idő múlásával hogyan alakul a különböző károsanyag-kibocsátás. Monitorozzák a szén-monoxid-kibocsátást, a nitrogénoxidok kibocsátását, a hőmérsékletet és ebből próbálnak különböző adatokat kinyerni – ezt már az SZTE TTIK harmadéves, kémia alapszakos hallgatója sorolta.

Péter az orosházi Táncsics gimnáziumban érettségizett, a tanévzárókon gyakran szólították, ha a díjazott diákok elismeréseket vettek át. A dr. Kaáli Nagy Géza professzor alapította Kaáli Tanulmányi Alapítvány által létrehozott díjat biológiából is megítélték a tehetséges fiatalnak, majd megkapta a legjobb kémikusának járó Kazár-díjat a 2020-as tanévzáró ünnepségen. Török Péter akkor fejezte a 11. évfolyamot. Felkészítő tanárai voltak: Francziszti László, Gabnai Edit és Mikulás Rolandné.

Az egyetemista érdeklődésünkre azt is elárulta, ebbe a projektbe egy tanszéki bemutatkozás során került.

– Dr. Sápi András bemutatta a hallgatóknak ezt a témát, ami meg is tetszett nekem azonnal, hiszen mindig is fontos volt számomra a környezet védelme. Ha végzek, vegyész diplomával nagy valószínűséggel valamilyen kutatásban szeretnék dolgozni.

A zöld téglát jelenleg Szegeden tesztelik és indítják a gyártását. A magyar találmány iránt számos hazai megrendelési igény mellett van külföldi érdeklődés is.

Mit tud ez a tégla?

Amikor begyújtunk, akkor nem tökéletes az égés, nagyon sok szén-monoxid, füst és koromszemcse hagyja el az égésteret. Ez a tégla átalakítja ezeket a molekulákat kevésbé ártalmas, vagy egyáltalán nem ártalmas molekulákká. Jelenlegi állapotában a tégla képes az életre is veszélyes szén-monoxid kibocsátását a felére csökkenteni, ráadásul az égés hatásfokát növeli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!