Betakarítási bizottság

2023.09.18. 17:45

Csipegetik a kukoricát a gazdák Békésben, a napraforgónál már hajráznak

Jól tartotta magát a kukorica Békésben augusztus közepéig, aztán az iszonyú hőséget már nem mindenhol és nem ugyanúgy bírta el. Ezért a termésátlagok alacsonyak, bár még csak csipegetik a tengerit vármegyénkben, 10 százaléknál tartanak. A hozamok 5,2–6,5 tonna körül alakulnak, a vármegyei átlag eddig 5,7 tonna/hektár. Várhatóan a hozam emelkedik, hiszen a jobb kukoricák jellemzően még kint vannak. Többek között ez is elhangzott hétfőn délután a vármegyei betakarítási koordinációs bizottság első őszi ülésén Békéscsabán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) székházában.

Nyemcsok László

Hétfőn délután tartotta a vármegyei betakarítási koordinációs bizottság első őszi ülését Békéscsabán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) székházában.

Fotó: Bencsik Ádám 

Bozó József, a bizottság elnöke ismertette a falugazdászok alapján az adatokat.  

Napraforgónál a betakarítás vármegyei átlagban 85 százalék körül alakul. Orosháza környékéről jelentették a legmagasabb, 95 százalékos adatot, Mezőhegyes környékén 80 százalékon áll az aratás. A termésmennyiség vármegyei átlagban 2,8 tonna/hektár. Burgonya kevés van a vármegyében, a betakarítást megkezdték, 26 tonna/hektár az átlaghozam. A szójánál a betakarítás még nem kezdődött meg, ez leghamarabb a hétvégére várható..

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára tájékoztatta a jelenlévőket a szövetkezet vezetői által megadott adatokról. Napraforgónál 20-25 százalék hiányzik még a betakarításból, a termésmennyiségek 1,8–3,5 tonna/hektár közöttiek, 2,8 tonna/hektár a termésátlag. A minőséggel akadnak problémák, az olajtartalom nem a legjobb. Kukoricánál öt százaléknál tart az aratás, a terméseredmények kicsit magasabbak a falugazdászoktól beérkezettektől, 6-6,5 tonna/hektár közötti az átlag, ami még emelkedhet. A vízszázalék vegyes képet mutat. A felvárásási árak nagyon alacsonyak, napraforgónál 109–115 ezer forint, kukoricánál 52–56 ezer forint körül alakulnak tonnánként

Burda Béla, a Békés Vármegyei Kormányhivatal földügyi szakügyintézője kiemelte, mind a határszemlék, mind a parlagfű-ellenőrzések a vége felé tartanak, október közepéig zajlanak. Az idei évben több esetben találtak parlagfűvel fedett tarlót.

Tóth János, a Békés Vármegyei Kormányhivatal agrárügyi főosztályvezetője elmondta, aszálykár-bejelentéssel szeptember 30-ig élhetnek a gazdálkodók. A kárbejelentések eddig vegyes képet mutatnak, vannak olyanok, amelyek elfogadtak, azonban nagyobb az aránya azoknak, melyeket elutasítottak. November 30-áig van lehetőség viharkárt bejelenteni, természetesen akkor, ha van még kint növénykultúra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!