Orosháza

2023.09.04. 18:27

Az öblösüveggyár 60 éve kezdte a termelést, megünneplik a hétvégén

Orosháza ünnepli az üveggyártás 60 éves jubileumát. 1963. november 6-án az első üvegcsepp legördült, erre is emlékezik 2023. szeptember 9-én az öblösüveggyár, vagyis az O-I Hungary Kft. kollektívája, a nyugdíjba vonult dolgozókkal, a meghívott vendégekkel együtt. 2023. november 6-án pedig vevőikkel, beszállítóikkal, partnereikkel, a szolgáltatókkal rendeznek közös programot. Ez is elhangzott a hétfői sajtótájékoztatón, amit a gyár menedzsmentje hirdetett a sajtó részére.

Csete Ilona

Az öblösüveggyár termékpalettája sokszínű, változatos

Forrás: Archív fotó

Fotó: Für Henrik

A 60 éve a fenntarthatóság szolgálatában címmel meghirdetett sajtótájékoztatón, az O-I Hungary Kft. orosházi öblösüveggyárában Ördögné Papdi Zsuzsanna ügyvezető elevenítette fel a kezdeteket, azt a döntést és annak előzményeit, ami azután megalapozta a Dél-Alföldön, Orosházán, a térségben az '50-es években feltárt gázkincsre épült üveggyártás kezdetét.

Balról Mézes Ádám, Ördögné Papdi Zsuzsanna és Fekete Péter a jubileumról szóló sajtótájékoztatón
Fotó: Für Henrik

Emlékeztetett, eredetileg Celldömölkre tervezték az öblösüveggyárat, végül a Békéscsaba–Orosháza–Szarvas összekötő vasútvonal szögében, a szarvasi műút mellett a 250 ezer négyzetméteres területet jelölték ki. 1961. május 1-jén megtörtént az első kapavágás Szokup Lajos építésügyi miniszterhelyettes jelenlétében, 1963. november 6-án pedig az orosházi gyárban megjelentek az első üvegcseppek. A gyár teljes bekerülési költsége 531 millió forint volt akkor. Ezzel megkezdődött a hazai üveg csomagolóanyag-gyártás, tíz év múlva pedig a síküveggyár is termelni kezdett, biztosítva több mint háromezer munkavállalónak megélhetést. Ennek már 60 éve – hangzott el a sajtótájékoztatón. A rendszerváltás után, 1995-ben került az öblösüveggyár amerikai tulajdonba.

– Az O-I Hungary Kft. Magyarország egyetlen öblösüveggyára. Országcsoportokban dolgozunk, ez az összhang, az összedolgozás, a közös gondolkodás a nehézségek idején is képessé tesz bennünket arra, hogy konstruktív, jó döntéseket hozzunk – mesélte a hosszú és gazdag történelemmel rendelkező vállalat újkori történetét a 2016 óta az új menedzsmenttel dolgozó Ördögné Papdi Zsuzsanna.

A gyártás folyamatos
Fotó: Für Henrik / Forrás: Archív fotó

Arról már Fekete Péter gyárigazgató mesélt, hogy milyen fejlesztések, újítások történtek azóta: például bevezették 2016 után az üveggyártó felnőttképzést; 2018-ban felújították a kemencét (visszabontották az alapokig, földrengésbiztos alapra újjáépítették).

– Az O-I szakértő gárdájának is hála, azóta sincs vele gond, folyamatosan termel, 20 százalékkal energiahatékonyabban – tette hozzá a gyárigazgató, aki részletesen beszélt a kenéstechnológiát, a sűrítettlevegő modernizálását, a zajvédelmi fejlesztést, az üvegcseréprendszer modernizálását érintő törekvéseikről és ezzel eljutottunk a máig. S már tervezik a 2024-es gazdasági évükre várható fejlesztéseket is a termelés hatékonyabbá tétele érdekében.

Mézes Ádám, a szervezeti kultúráért felelős vezető arról beszélt, a cégnél a tehetségmegtartás és a tudásgondozás a legfőbb prioritás. Beszélt a jól-lét programról, majd a szeptember 9-én megrendezendő 60 éves évfordulós rendezvényről, amit a fenntarthatóság, a környezettudatosság jegyében rendeznek meg a kerek évforduló tiszteletére az Alföld Gyöngye Hotel mellett, a rendezvénytéren.

Ünnepelnek a dolgozókkal, azok hozzátartozóival, és közel száz nyugdíjasukkal. Érdekesség, hogy érkezik egy mobil üveghuta is, annak felfűtése után részesévé válhatnak az érdeklődők annak a folyamatnak kicsiben, amit az üveggyártók nap mint nap végeznek a gyártósoron.
 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!