Záhony

2023.09.17. 16:55

40 gazda vett részt Békésből a brüsszeli döntés elleni tiltakozáson

A Békés Vármegyei Gazdakörök Szövetsége is képviseltette magát Kozsuch Kornél elnök vezetésével vasárnap délelőtt Záhonyban az ukrán határnál a gazdatüntetésen. Elégedetlenségüket fejezték ki ők is ilyen módon azért, mert az Európai Bizottság nem hosszabbította meg az Ukrajnából érkező gabonára és olajos magvakra korábban bevezetett korlátozó intézkedéseket.

Nyemcsok László

Kozsuch Kornél (balra) vezetésével vettek részt a záhonyi ukrán határnál a tüntetésen a Békés vármegyei gazdák

Az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, pénteken meghozott brüsszeli döntés ellen tiltakozott és tartott demonstrációt mintegy négyszáz gazdálkodó a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében vasárnap.

– A brüsszeli döntéssel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) sem ért egyet, az importtilalom feloldása ugyanis tovább súlyosbíthatja a gabonapicon kialakult válságot – hangsúlyozta Kozsuch Kornél, a NAK és a Magosz Békés vármegyei elnöke.

Mindkét érdekképviselet üdvözli ugyanakkor, hogy a magyar kormány nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat. A magyar gazdák emellett határozott fellépést várnak az Európai Bizottságtól.

Kozsuch Kornél elmondta, Békésből a szeghalmi, kétegyházi, orosházi, nagyszénási, szarvasi, kondorosi, vésztői, biharugrai és békésszentandrási gazdakörök, valamint a Békés vármegyei ifjú gazdák és a gazdasszonyok is képviseltették magukat. A nagy távolság miatt a Békés vármegyei gazdák traktorokkal és más mezőgazdasági gépekkel nem vonultak fel a határállomásra vezető úton, de ezt az akciót is támogatták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!