Beol podcast

2023.08.18. 12:00

Generációkon át kötődnek a nyomdászathoz: vendégünk Kása István Zoltán, a békéscsabai Marzek Kner Packaging Kft. ügyvezetője

Stúdiónk vendége Kása István Zoltán, a békéscsabai Marzek Kner Packaging Kft. ügyvezető igazgatója volt. A beszélgetés apropóját az az évforduló adta, hogy a békéscsabai Tevan-műhely 120 éve kezdte meg működését Békéscsabán. Profilját, a csomagolóanyag-gyártást tekintve igazából ez áll közel a mai Kner Nyomdához.

Nyemcsok László

– A Tevan Nyomda tipográfiával is foglalkozott, ugyanakkor például dobozokat szállított a Richter Gedeon gyógyszergyárnak – hangsúlyozta Kása István Zoltán. – Mi is gyártunk hagyományos dobozokat a gyógyszer- és édesipar számára, címkéket a söriparnak, állateledelekhez, a vegyipar számára, de étolajakhoz is. Előállítunk flexibilis csomagolóanyagokat a háztartási és vegyi áruktól az élelmiszerekig. Ugyanígy készítünk például a gyógyszeriparnak betegtájékoztatókat is. Nálunk nincs szezonalitás, ahogy mondani szoktam, nyáron a sör megy, télen a gyógyszer. A Tevanhoz visszatérve, érdekesség, hogy a csabai Kner Nyomda szomszédságában található a család régi háza.

Az ügyvezető igazgató kitért arra, az osztrák, családi tulajdonú Marzeknél és a Knernél is igaz a generációkon átívelő tudás és a  nyomdászathoz kötődés. A békéscsabai Knerben is többen vannak, akiknek a gyermekei is ott dolgoznak, sőt, nagyapa, szülő, gyermek „munkaátörökítésre” is akad példa. Mindez a hitelességet tükrözi, igazolja vissza.

Kása István Zoltán kitért arra, a békéscsabai Kner a Marzek-csoport termelésének 60–70 százalékát adja, a 700 munkavállalóból 450 itt dolgozik, két telephelyen. A cég kilencemeletes központja Békéscsaba emblematikus épülete, és ma már egy szintet kivéve, mindet a nyomda használja. Az ügyvezető igazgató napi kapcsolatban áll a Marzek tulajdonosaival, komoly bizalmi viszony van köztük.

– 18 éve vezetem a céget Békéscsabán, lényegében szabad kezet kapok, megbíznak a Marzek családtagjai az itt hozott döntésekben – hangsúlyozta Kása István Zoltán. – Látják, hogy stabil a vállalat, mindent arra, és úgy használunk, ahogy azt megbeszéltük.     

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott vagy a Spotify-on

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!