Infrastrukturális fejlesztések

2023.07.11. 14:22

Sokszínű, mobil tereket alakítottak ki az orosházi gyermekkönyvtárban

Az Orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár gyermekkönyvtárának felújítása és fejlesztése, ami az Emberi Erőforrások Minisztériuma 15 millió forintos támogatásából valósult meg, hivatalosan is befejeződött. Az alkotó, olvasó gyerekek már birtokukba is vették. Ottjártunkkor dinnyés legyezőt, napszemüveget, limonádés poháralátéteket készítettek.

Csete Ilona

Dávid Zoltán kiemelte: példás szakmai munka zajlik a könyvtárban

Fotó: Für Henrik

Infrastrukturális fejlesztések zajlottak a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban, ennek a részleteiről sajtótájékoztatón számolt be Dávid Zoltán polgármester és Buzai Csaba intézményvezető.

A városvezető kiemelte azt a szakmai munkát, amit a könyvtár csapata képvisel és amire a támogatók is felfigyeltek.

– Az a küldetéstudat, amivel az olvasás szeretetére nevelnek, ahogyan megtöltik tartalommal és olvasókkal e falakat, példás. Azon fáradoznak, hogy felkeltsék kicsikben és felnőttekben az olvasás iránti vágyat, hogy az orosháziaknak igényükké váljon a könyvtárlátogatás, a könyvek forgatása. A fejlesztésbe bevonták városunk ismert szerzőjének, Károlyi Fülöp Bélának a mesehősét, Gyopárka tündért – a látnivaló  és a tartalom is remélem, sokakat becsalogat ide a jövőben is – fogalmazott Dávid Zoltán.

– Az elmúlt években új küldetésnyilatkozatot és új jövőképet fogalmaztunk meg, új, hosszútávú stratégiai terveket készítettünk, miközben 2018-tól – több eredményes pályázatnak köszönhetően – külsőleg is megújultunk – mesélt az előzményekről Buzai Csaba.

A gyermekkönyvtár napjainkban nyári játszóházzal várja a kicsiket

– Eredményeink megjelennek számokban is, hiszen újra emelkedő a beiratkozott olvasói létszám, a kölcsönzött dokumentumok száma. Másrészt díjak formájában is megnyilvánul: országos elismerések, mint a Minősített Könyvtár cím, a Vándorbagoly-díj és a Családbarát szolgáltató hely; megyei díj, mint a Békés vármegyei vakokért emlékplakett; ezek mellett egyéni elismerések... Orosháza Közszolgálatáért díjat hat könyvtárosunk vehetett át az elmúlt években, ketten az Év Könyvtárosa Békésben díjjal lettek gazdagabbak. Büszkék vagyunk a fejlődésre, volt mire építkeznünk. 2022 januárjában elkészítettük a könyvtár infrastrukturális fejlesztési koncepcióját, ami első körben a gyermekkönyvtár felújítását, újraértelmezését jelentette, de ezzel párhuzamosan néhány fejlesztés a felnőtt könyvtárban is szükségessé vált. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága 15 millió forint támogatást ítélt meg e célok megvalósítására – ezt már a helyszínen sorolta Buzai Csaba, aki kiemelte, folyamatosan közösségi térben gondolkodva alakították a könyvtári tereket, még akkor is, amikor összébb kellett húzódniuk.

– Gyermekkönyvtárunk sokszínű teret kínál az éppen szükséges funkciókhoz. Ha író-olvasó találkozó van, vagy kreatív foglalkozás, vagy játszóház, vagy könyvtárbemutató óra, netán vetítés, a térrendezéssel, a mobilitással bármit képesek vagyunk megoldani – mutatott körbe a szépen díszített gyermekkönyvtárban. Buzai Csaba azt is elmondta, a folyamatos munkálatok ellenére nem zártak be. Szolgáltatásaik, dokumentumaik elérhetők voltak, igaz, kevesebb rendezvényt szerveztek.

Az energiaválságra reagálva a világítást is modernizálták, erősebb fényt biztosítva és 50 százalékkal csökkentve éves áramfogyasztásukat. Fontos megjegyezni: valamennyi munkát helyi vállalkozók végezték. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!