Beruházás

2023.07.09. 16:50

Megújulhat a Sarlós Boldogasszony templom Eleken

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága 120 millió forintot biztosít az eleki Sarlós Boldogasszony templom felújítására, illetve a Leimen ház tetőszerkezetének felújítására – jelentette be az Eleken tartott vasárnapi sajtótájékoztatón Soltész Miklós államtitkár.

Papp Gábor

Fotó: Lehoczky Péter

 

Szelezsán György polgármester elmondta, a közösségek építése mellett célul tűzték ki, hogy 2024-re, a betelepülés 300. évfordulójára elkezdődjön, illetve lehetőség szerint megvalósuljon az Elek ékkövének számító Sarlós Boldogasszony templom felújítása, ami – tette hozzá – Békés vármegye második legnagyobb római katolikus temploma.

Soltész Miklós államtitkár hangsúlyozta, a nemzetiségi beruházások szempontjából az iskolák, óvodák, a közösségi- és tájházak mellett a templomok, egyházi építmények megújításának is kiemelt szerepe van. Szólt arról, hogy idén tíz német nemzetiségi templom felújítását támogatják összesen 260 millió forintból. Ebből az összegből 120 millió forint érkezik Elekre a templom felújításának első ütemére, míg 23 millió forint a Leimen-ház tetőszerkezetére.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, fontos állomáshoz érkeztek a nem túl jó állapotú templom és környezete felújítása szempontjából. Fazakas Gusztáv József plébános elmondta, az államtitkárság 15 millió forintos támogatásból megvalósul, megvalósult a templomtorony fazsalujainak teljes felújítása, illetve az oromzaton lévő zsalugáter hiteles cseréje. A templom külső felújítására indított részgyűjtésből pedig eddig 5 millió 748 ezer forint gyúlt össze.

Az említett 120 millió forintos támogatásból a templomtorony tetején található hagymakupolás cseh süveg teljes héjazatának felújítása valósulhat meg, beleértve a rézborítású lemezfedést is. A fennmaradó összegből a toronytestnek eső timpanonig tartó rekonstrukciója készülhet el. 

Wittmann László, az Eleki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, komoly felelősséget jelent számukra, hogy a két támogatás a nemzetiségi támogatási előirányzatból, önkormányzatukon keresztül érkezik a településre. Szólt arról, hogy a Leimen-ház tetőszerkezetének felújítása legkésőbb idén év végéig befejeződhet, a templom felújítás pedig ebben az évben elkezdődhet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!