Szükséghelyzet

2023.07.22. 09:49

Engedélyezték a rágcsálóirtót, Békésben is csökkenhet a mezei pocok kártétele

Békésben is nagy károkat okoz a mezőgazdasági termelőknek az elszaporodott mezei pocok. A vármegyei betakarítási koordinációs bizottság ülésén hangzott el, jelentős kártételről érkezett jelentés Mezőhegyes, Medgyesegyháza, Nagykamarás és Nagyszénás környékéről. Volt olyan gazdálkodó, akinek a tízhektáros búzatáblája 80 százalékát megette a mezei pocok.

Nyemcsok László

Komoly károkat okoznak.

Fotó: Szabadföld

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magosz Békés vármegyei elnöke elmondta, a rágcsáló kártételének csökkentése érdekében az engedélyezési hatóság a Pocok Tox Max rágcsálóirtó szer használatára 2023. július 20. és 2023. november 16. közötti időszakra országos szükséghelyzeti engedélyt adott ki.

Kozsuch Kornél kitért arra, a felhasználás előtt az illetékes vármegyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályára kell a kérelmet az erre rendszeresített formanyomtatványon benyújtani. A rágcsálóirtó szert mezőgazdasági földhasználók alkalmazhatják szántóföldi, kertészeti kultúrákban, gyepterületeken és ruderáliákon. A szert járatkezeléssel kijuttatva lehet használni az engedély birtokában a mezei pocok gradációjának megállítása, és az ebből eredő gazdasági károk csökkentése céljából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!