Kártétel

2023.07.11. 06:50

A mezei pocok eszi el a termést a kombájnok elől Békésben

Jelentős mezei pocok kártételről érkezett jelentés Mezőhegyes- Medgyesegyháza-Nagykamarás-Nagyszénás környékéről. Volt olyan gazdálkodó, akinek a tízhektáros búzatáblájának a 80 százalékát megette a mezei pocok. Ez is szóba került a Békés vármegyei aratási bizottság hétfői ülésén.

Nyemcsok László

Fotó: Für Henrik

A Békéscsabán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Vármegyei Igazgatóságán hétfőn délután megtartott ülésen Bozó József, a NAK Békés vármegyei alelnöke elmondta, a falugazdászok által begyűjtött adatok alapján az őszi árpát learatták Békésben. A termésátlag 5,2 tonna/hektár. A búzánál beindult az aratás, vármegyei szinten 40 százaléknál tart. A hozamok a vártnál gyengébben alakulnak, 5-6 t/ha körül mozognak.

A tritikálénál Mezőkovácsháza környékén és a Békéscsabai körzetben megkezdték a betakarítást, 20 százalék körül alakul, a termésátlag 4,5 t/ha. Az őszi káposztarepce betakarítása vármegyei szinten hatvan százalékos. Az orosházi körzetben majdnem befejezték, Gyomaendrőd környékén vannak még aratásra váró táblák. A termésátlagok jobbak, mint tavaly, 3-3,5 tonna/hektár körül alakulnak. A magborsó felét betakarították, az átlagnál jobb a termés, 2,2-2,5 tonna/hektár. A szalmabetakarítás és a tarlóhántás folyamatosan halad, előbbi 30, utóbbi 10 százalékon áll.

Ami még sújtja a gazdákat, az átvételi árak tovább csökkentek. Az őszi árpa tonnáját 40–49 ezer forintért, a búzát 55-63 ezer forintért vásárolják fel minőségtől függően.

Marton Gergely a katasztrófavédelem oldaláról elmondta, a héten két mezőgazdasággal kapcsolatos tűzeset volt, jelentős kár nélkül. Hőségriadó van érvényben, és ezzel egyidejűleg a növények szárazak, így tűzveszélyesek is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!