Agrárgazdasági kamara

2023.02.20. 19:55

Agrárfórum Szarvason: a gazdák ismerjék a határaikat, de a lehetőségeket se hagyják ki – galériával

Aktualitásokról és újdonságokról tájékoztatták a Szarvas környéki gazdákat hétfőn, Ezüstszőlőn, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) fórumán. Az esemény témái voltak többek között az agráriumot érintő adójogok, az új támogatási rendszer, a földforgalmi törvény, valamint az agrárpolitika.

Vásári Erzsébet, [email protected]

Kozsuch Kornél

Fotó: Jenei Péter

A NAK Békés Vármegyei Igazgatósága hívta életre azt az agrárfórumot, amit hétfőn tartottak Szarvas-Ezüstszőlőn. Beszédes Nimród Attila, a vármegyei NAK kabinetvezetője elmondta, a rendezvény azon sorozat egyik állomása, amelyen tájékoztatják a gazdatársadalmat az agráriumot érintő változásokról, valamint az Európai Uniós közös agrárpolitika reformjának aktualitásairól. Ismertette, az előttünk álló hetekben összesen 27 ehhez hasonló, szakmai tartalmú rendezvényt szerveznek vármegyeszerte azért, hogy a gazdák lehetőség szerint a lakóhelyükhöz legközelebb kapjanak tájékoztatást a gazdaságukat érintő újdonságokról.

Az eseményen elsőként a házigazda, Závoda Ferenc, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesülete elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Kifejtette, ő maga is gazdálkodó, emellett evangélikus vallású. Örömmel tölti el, hogy otthont adhattak Ezüstszőlőn egy újabb agrárfórumnak, illetve az is, hogy ismét telt házas a náluk szervezett esemény.

Kozsuch Kornél, a NAK vármegyei elnöke és a Békés Vármegyei Gazdakörök Szövetségének elnöke elmondta, a területalapú támogatás változásának irányába haladva egyre fontosabbak az agrárfórumok, hiszen a 2023-2027-ig tartó időszakban új feltételekkel igényelhetik a gazdák a nekik járó összegeket. Ezért elengedhetetlen, hogy az érintettek minél több információval rendelkezzenek arról, hogy miként megy végbe a változtatás ettől az évtől annak érdekében, hogy mindenki a saját gazdaságát tekintve a legoptimálisabb és legnagyobb támogatással rendelkezzen. 

A rendezvény előadásai pedig valóban első kézből való információkat nyújtanak, melyek ismeretével a gazdák sokkal könnyebben boldogulnak majd a pályázatokkal. Hangsúlyozta, a NAK vármegyei szervezete ezentúl folyamatosan képzi és információkkal látja el a falugazdászokat is, akikhez a későbbiekben is lehet fordulni a felmerülő kérdésekkel.

Az első előadó dr. Kovács Tamás volt, a NAV Békés Vármegyei Adó-, és Vámigazgatóságának igazgatója, aki az agráriumot érintő adójogi aktualitásokról tájékoztatta az érdeklődőket. Érintette többek között az adórendszer átalakulását, az agrárágazat jelentőségét, a legfontosabb változásokat, valamint a NAV Mobil Applikáció fejlesztését. A következő prezentációt dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium Agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára tartotta, aki az új támogatási rendszerre való felkészülésről beszélt. Majd dr. Cseh Tibor, a MAGOSZ főtitkára kapott szót, akinek előadása a földforgalmi törvényekkel kapcsolatos aktualitásokat érintette. 

Végül pedig Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke ismertette az agrárpolitikai aktualitásokat. Jakab István kérdésünkre elmondta, az agrárfórum legfőbb célja megismertetni a gazdákkal az új támogatási rendszert, illetve azt, hogy a közös agrárpolitikai stratégia mentén miként kell felkészülni a pénzösszegek lehívására, és hogyan lehet a saját gazdaságunk számára a lehető legmagasabb támogatást elérni jogszerűen. Hozzátette, ő maga arról tájékoztat a fórumokon, hogy miként működik a kamarai rendszer, a falugazdász hálózat, milyen módon tudnak ők segíteni, és mire kell odafigyelnie a gazdáknak, hogy ne hibázzanak. 

Hangsúlyozta, fontos továbbá a támogatásokkal kapcsolatban, hogy a gazdák ismerjék saját határaikat, és ne tegyenek olyan vállalásokat, amiknek nem tudnak megfelelni, de a lehetőségeket se hagyják ki. Az utóbbiakban való segítségre készítik fel a falugazdász-, és a szaktanácsadói hálózatot.

Fontos, hogy a jövőben öntözési közösségek alakuljanak

Jakab István az ezüstszőlői Agrárfórumon beszélt arról, hogy milyen lesz az új ellenőrzési rendszer az Európai Unió részéről, ezzel kapcsolatban mire kell odafigyelni, és hol nem szabad hibázni. A vidéki gazdálkodásról kifejtette, úgy tűnik, hogy a hiányzó csapadék egy része pótolva lesz. Ismertette továbbá, hogy a kormány hogyan készül a felszíni vizek hasznosítására a mezőgazdaságban, és miként tudják majd segíteni a gazdákat az öntözésben a harmadlagos vízművek üzemeltetésével, és a korszerű vízgazdálkodással. Figyelmeztetett arra is, hogy az Európai Unió milyen módon kontrollálja a felhasznált vizek mennyiségét, és hogyan figyeli a víztestek változását. 

Emlékeztetett még az öntözési közösségek létrehozásának fontosságára, melyekről ismeretes, hogy az egyéninél magasabb összegű – 50 helyett 70 százalékos – támogatást kapnak a beruházásokra, a működési költségekre, és 50 százaléknyi forrást az eszközbeszerzésekre. Hozzátette, az öntözés megszervezése nem egyszemélyes feladat, amely több gazda együttműködésével lehet igazán sikeres. Végül hangsúlyozta, a kormánnyal együtt azon dolgoznak, hogy a gazdákat bevonják a munkába, és közösen oldják meg az öntözési problémákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!