Megfelelő a termés

2022.11.13. 10:02

A birsnél tartanak megyénk pálinkafőzdéi, jön a kökény

Megfelelő a termés mennyiségben és minőségben is birsalmából Békés megyében. Igaz volt ez a körtére is, melynek a vége felé közelednek. Utána a kökény zárja a legtöbb helyen az idei szezont.

Nyemcsok László, [email protected]

Nagy Árpád: megfelelő a termés mennyiségben és minőségben is birsalmából

Fotó: Bencsik Ádám

Nagy Árpád, a békéscsabai Árpád Pálinka Manufaktúra főzőmestere elmondta, továbbra is érvényben van az a jogszabály, mely szerint háztartásonként 86 liter, 50 százalékos pálinkánál nem kell megfizetni a jövedéki adót, így 40 százalékkal lett olcsóbb a pálinkafőzés. A fagy miatt idén kevesebb gyümölcs ment tönkre, ugyanakkor az aszály következtében sokkal többet kellett locsolni, és ez pluszköltségekkel járt.   

Az évről évre visszatérő főzetők mellett mindig jelentkeznek újak is megyénk pálinkaházaiban. Ahogy Nagy Árpád fogalmazott: egyre többeket érdekel a gyümölcstermesztés, és hogy a saját cefréjükből főzessenek pálinkát. Nagy Árpád kitért arra, a kisüsti főzése mellett egyre népszerűbb a tornyos, aromafeltétes, egylépcsős, számítógép vezérelte berendezés. Sokak szerint ezzel a főzési technológiával illatosabb, ízesebb az ital. A főzőmester kitért arra, felnőtt egy új generáció, mely még inkább a minőségi pálinkát helyezi előtérbe.

– Tanácsot kérnek tőlünk, enzimeket, élesztőket, tápanyagokat vásárolnak a cefre erjesztéséhez – ecsetelte. – Így korrektebb, hibamentesebb, gyümölcsösebb, jobb kihozatalú pálinkákhoz jutnak.

Mihály László, a Csabai Pálinkaklub elnöke elmondta, tagjaik a hagyományos gyümölcsök mellett vadon termő növényekből is főznek pálinkát berkenyétől a bodzáig. Ezeknél is jó közepes volt az idei alapanyag-mennyiség.

– Az aszály több gyümölcsnél kárt okozott, ugyanis a szemek ráaszalódtak a magra – ecsetelte Mihály László. Kitért arra, klubtagjaik közül többen otthon készítik el cefréjükből a párlatot, mások főzdékben. Ha kisebb a cefre mennyisége, előnyben részesítik az otthonfőzést, mert így nem kell mással közösködni, és a pálinka abszolút a saját kezük gyümölcse. Fel is címkézik ezeket, és a klubtalálkozókon összeveti nedűjeiket, tanácsokat adnak egymásnak. A jövő év eleji pálinkaverseny sem maradhat el.

Üvegben tároljuk a pálinkát!

Szakemberek elmondták, a pálinkák, egyéb párlatok tárolása nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre gondolnánk. Sokan a jól bevált üvegpalackok helyett fém vagy műanyag edényben tárolják a kész párlatot, pedig az alkohol bizonyos fémeket és a műanyagokat is feloldhat. Ezáltal olyan anyagokat is bevihetünk a szervezetünkbe, amelyek hosszú távon károsak lehetnek.

Számos történet kering réztől megkékült párlatról vagy 60 fokos pálinka által feloldott műanyag kannáról. (IIyet már nem főznek megyénkben, sőt az 50-en felülit is a többség levitte 47–48 fokra.) A szakértők szerint a legbiztonságosabb és egyben legegyszerűbb megoldás az alaposan megtisztított üvegpalack, amin valamilyen módon feltüntetjük, hogy párlatot tartalmaz, így a balesetek és félreértések is elkerülhetők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!