Összefogás

2022.08.22. 11:28

A gazdákkal közösen keresik a megoldást az öntözésre Békésen

Összefogtak a békési gazdák a földterületeik hatékony és gazdaságos öntözése érdekében – tájékoztatott Polgár Zoltán. Az alpolgármester minderről azt követően számolt be, hogy helyszíni bejáráson vett részt a napokban a város határában lévő mezőgazdasági részeken, hogy a földtulajdonos gazdákkal közös megoldást találjanak a terület öntözésére.

P. G.

Fotók: Polgár Zoltán/Facebook

Az alpolgármester a részletekről kiemelte, az aszály sújtotta területek öntözési megoldásainak bővítéséért huszonhárom békési gazda fogott össze, hogy 1000 hektár öntözését a környező csatornákból nyert vízzel oldják meg. 

A Békés határában lévő területek közel 80 gazda tulajdonában vannak, azonban a száraz időjárás és a megváltozott klíma miatt azokon a földeken, ahol az öntözésre nem tudtak kellő anyagi erőforrást biztosítani, szinte száz százalékos veszteség keletkezett mind a kukorica-, mind a napraforgótermésben.

Hódos Pál, Laukó Imre és Kis András a többi gazda képviseletében azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy engedélyezzék az érintett mintegy 5 kilométer hosszúságú csatornák kitisztítását, rendbe tételét.

 

– Példaértékűnek tartom ezt a hozzáállást, ugyanis a gazdák az önkormányzat segítségével az átereszek tisztítását maguk végzik el, majd ezt követően jelentős saját anyagi ráfordítással igyekeznek, hogy a jövőben a földek öntözése hatékonyabbá és költségtakarékosabbá váljon. Az időjárás függvényében a vízügyi hatóságokkal folyamatosan egyeztetve bizonyos pontokon felduzzasztják majd a vizet, és azt a gazdák egymással megegyezve használják majd öntözésre – hangsúlyozta az alpolgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!