Békéscsaba - Galériával

2022.06.17. 19:55

Kozsuch Kornél kapott bizalmat a kamaránál

Egyhangúlag Kozsuch Kornél eddigi alelnököt, kondorosi gazdát választotta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei küldöttgyűlése az agrárkamara megyei elnökének pénteken délután. Jakab István, a Magosz elnöke az ezt követő békéscsabai sajtótájékoztatón elmondta, Békés megye kiemelkedően teljesített a május 20-ai kamarai választáson, és országosan 6885 szavazattal a harmadik helyen végzett a szavazóknak köszönhetően.

Nyemcsok László., [email protected]

Kozsuch Kornél és Jakab István /Fotó: Imre György/

Jakab István hangsúlyozta, a Magosz volt a jelölőszervezet az agrárkamarai küldöttválasztáson, és örömteli, hogy a gazdák, gazdálkodók mekkora számban szavaztak bizalmat a küldötteknek. Akik a tisztségviselőkről is döntöttek pénteken. Ennek alapján a megyei alelnökök: Bozó József, Kelemen Mihály, Závoda Ferenc, Roszik Attila, Vincze Dávid Edgár, Daka Zsolt és Oravecz Tamás.

Kozsuch Kornél a bizalmat megköszönte, és úgy fogalmazott: azért dolgozik munkatársaival együtt, hogy a gazdák előre haladhassanak, és igényeikkel, problémáikkal bátran forduljanak a kamarához a megye egész területén, köszönhetően a falugazdász-hálózatnak is. Jakab István szólt arról, a szavazati eredmény igazolja a gazdák összefogását, összetartozását. Az országos küldöttgyűlést július 7-én tartják, és itt természetesen részt vesznek, szavaznak a Békés megyei küldöttek is.

A Magosz elnökét a Békés megyét kifejezetten sújtó aszályhelyzetről kérdeztük. Elmondta, országosan komoly vízgazdálkodási fejlesztések kezdődtek el, tervezési vagy már megvalósítási szakaszban tartanak. A vízhasznosításban a „zöldek” támogatását is kérik, zajlanak az egyeztetések.

A megyei helyzetre rátérve Kozsuch Kornél kiemelte, nagyban zajlik az őszi árpa betakarítása, és a kényszerérés miatt a búzaaratás is hamarabb, másfél-két hét múlva elkezdődik: – Az árpánál a terméseredmények nagyságrendekkel alulmúlják a tavalyit – ecsetelte a megyei elnök. – Volt, ahol 8–10 tonna gabonát arattak a múlt évben a gazdák, most be kell érniük hektáronként 3–3,5 tonnával. Az átvételi árak ugyanakkor még nem kristályosodtak ki, napi árakkal dolgoznak a felvásárlók. Míg árpát 24 500, addig, búzát közel százezer hektáron termesztenek Békésben. Már látszik, hogy búzából legfeljebb féltermés lesz Békésben, és az aratás sok helyen a kényszerérés miatt megelőzi Péter-Pál napját, vagyis június 29-ét.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!