Mezőgazdaság

2022.02.17. 06:30

Az időjárás és a műtrágya ára is kihat a gabonára Békésben

Megyénkben továbbra is három növénykultúra vetésterülete emelkedik ki, az őszi búza mellett kukoricát és napraforgót termesztenek a legnagyobb területen a gazdálkodók. A tavaly őszi vetések közül az őszi búza az elmúlt évekhez képest jó közepes fejlettségi állapotban van. Megyénkben az utóbbi időben folyamatosan csökken a repce területe. Az állattenyésztők a magas takarmányárakkal is küzdenek.

Nyemcsok László

A száraz ősz miatt csak a búza kis részét vetették el a gazdák ősszel /Fotó: Lang Róbert/

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kiemelte, a nagyon száraz ősz miatt optimális időben csak a búza kis részét vetették el a gazdák. A csapadékhiány következtében kedvezőtlen volt a talaj állapota, nem lehetett ideális magágyat készíteni. Jelentősebb csapadék – megyei átlagban 50 milliméter – no­vemberben érkezett meg, és ennek, valamint a kedvező hőmérsékletnek köszönhetően szépen kikeltek és fejlődtek a búzavetések. Jelen pillanatban megfelelő tőszámú, de egy hónapos fejlettségi lemaradású táblák láthatók a megyei szántókon. 

– További problémát jelentett a drasztikus műtrágyadrágulás – hangsúlyozta dr. Kulcsár László. – Az ammónium-nitrát tonnájának ára a 68 ezer 600 forint helyett már a 220 ezer forintot is meghaladta. Mindez nagyban kihat a búzatermesztés gazdaságosságára, ugyanis sokan csak kisebb mennyiséget tudtak vásárolni. 

Dr. Nagy István agrárminiszter január végén jelentette be, hogy trágyafeldolgozó üzemek létrehozását segítő, új támogatási konstrukció készül. A mezőgazdaság számára kulcsfontosságú a tápanyag-utánpótlás, és a műtrágya minél magasabb fokú kiváltása. Az Agrárminisztérium kiemelt célja éppen ezért a mezőgazdaságban keletkező szerves trágya környezettudatos feldolgozásának és továbbhasznosításának elősegítése. 

Az őszi árpánál is a búzához hasonló problémák merültek fel. Annyi különbséggel, hogy ennél a kultúránál a gazdák hamarabb elvetették a magokat. Ez megmutatkozik a növény fejlettségében is. 

Az őszi káposztarepce területének csökkenése mögött az időjárási kockázat áll, mégpedig az elmúlt évek száraz őszei. Magas ennek a kultúrának a termelési költsége is. A NAK megyei elnöke elmondta, háromféle magatartás volt megfigyelhető a gazdák részéről. Akadtak, akik időben vetették el a repcét, sokan az utolsó pillanatig kivártak, és voltak, akik zsákban hagyták a magot. Aki időben vetett, annak a növénye minimális csapadékot kapott szeptemberben. Kicsírázott a mag, majd a későbbi csapadékhiány miatt kiszáradt a repce. A későn vetett táblák novemberben kaptak esőt, ezek gyenge vagy közepes állapotban vannak. Szinte az összes tábla tőhiányos és alulfejlett. Jó minőségű vetések egyedül az öntözött területen vannak. 

Dr. Kulcsár László /Fotó: Imre György/

Dr. Kulcsár László kitért arra, az állatállomány a megyében az országos tendenciához hasonlóan folyamatosan csökken, de a mértéke az utóbbi tíz évben valamelyest mérséklődött. Ennek elsősorban nem a piacgazdasági környezet az oka, hanem a támogatások növekedése, illetve egyes pályázatok tartási kötelezettségeinek előírásai. A felvásárlási árakból látszik, hogy a bárány átvételi ára emelkedett jelentősebben az utóbbi években. A többi állatfaj esetében stagnálás figyelhető meg. A takarmányárak nagy mértékű emelkedése tovább sújtja az amúgy is nehéz helyzetben lévő ágazatot.

Eltűntek a legkisebb méretű hazai gazdaságok

A gazdaságok koncentrálódtak, átalakult a vetésszerkezet, a növénytermesztés és az állattartás elkülönült – derült ki az Agrárcenzus 2020 végleges eredményeiből. Patay Ágnes, a felmérés projektvezetője az MTI beszámolója alapján elmondta, 2010 óta a legkisebb méretű gazdaságok tűntek el, a 241 ezer gazdaság többsége ugyanakkor még mindig kicsinek számít. A közepes méretűek aránya közben 9-ről 17 százalékra nőtt. Az átlagos mezőgazdasági terület mérete 14 hektárról 23 hektárra emelkedett. 

A területhasználó gazdaságok 51 százalékának nem volt állata, az állattartók 15 százaléka viszont mezőgazdasági területtel nem rendelkezett. A vetésszerkezet átalakult, a gabonafélék aránya csökkent, az ipari és takarmánynövényeké nőtt. 

A 86 ezer hektáros gyümölcstermő területen belül az alma aránya 37-ről 31 százalékra csökkent, ezzel együtt többek között a dió, a kajszi, a bodza aránya nőtt. Az állattartáson belül a szarvasmarha állománynövekedése kivételnek számít, mivel a többi állaté csökkent, a madárinfluenza miatt főképp a lúd és kacsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!