Békés megye

2022.01.10. 17:19

Sokat spórolhatnak a zsebükben maradó adóból a fiatalok

Személyi jövedelemadó mentességet kaptak január 1-től a 25 év alatti fiatalok, amely legtöbbjük esetében havi több tízezer forintos pluszt jelent a felvett fizetésében. Megkérdeztünk néhány Békés megyei fiatalt, hogyan használja fel a nála maradó pénzt.

V. E.

/Fotó: Shutterstock illusztráció/

Az önálló életkezdést segítő gazdaság-újraindítási akcióterv részeként bevezetett szja-mentesség az év elejétől havi 22 százalékos pluszt jelent a 25 év alatti fiataloknak – olvasható a kormany.hu-n. Részletezték, az adókedvezmény a tavaly júliusban regisztrált bruttó átlagkereset szintjéig érvényesíthető, ami 433 ezer 700 forint volt. A kedvezményt automatikusan megkapják a fiatalok, és utoljára abban a hónapban vehetik igénybe, amikor betöltik a 25. életévüket. Azokat is érinti az adómentesség, akik a nyári szünetben, vagy oktatás mellett diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát. Ők átlagosan, havi nyolcvan órát dolgozva, 96 ezer forintot vihetnek ezután haza, ami 14 ezerrel több, mint amit az szja-mentesség bevezetése előtt. Emellett az első házasok adókedvezménye is érvényesíthető. Hiszen amennyiben a fiatalok 25 éves koruk előtt kötnek házasságot, úgy a házassági szja-kedvezményt 25 éves koruk után vehetik igénybe. A jövedelemadó-mentesség a Békés megyei fiatalokat is érinti, akik közül megkérdeztünk néhányukat arról, hogyan használja fel a plusz összeget.

A dévaványai Nácsa Ferenc, a Margaréta idősek otthona ápolója elmondta, neki nagyon sokat segít az szja-mentesség az elindulásban. Általa többet tud félretenni havonta, ami közelebb viszi ahhoz, hogy megvegye első saját ingatlanát. Ráadásul szociális ágazatban dolgozóként az alapjövedelme is növekszik 20 százalékkal, a kettőt együtt pedig hatalmas segítségnek véli. Elárulta, esetében csak az adómentesség havonta legalább 40 ezer forinttal magasabb jövedelmet jelent. Végül elmondta, jelenleg 23 éves, két éve dolgozik, tehát érzékelni fogja a különbséget. 

A dévaványai Nácsa Ferenc saját otthonra gyűjt /Fotó: A-Sz. J./

Egy dévaványai 21 éves nő kérdésünkre elmondta, jelenleg ugyan nem gyűjt kifejezetten semmire, de a havi megélhetésben mindenképp segítség lesz számára a nála maradó személyi jövedelemadó. Az sem kizárt, hogy elkezd belőle takarékoskodni, aminek célját később meghatározza. Hozzátette, ő az a típus, aki inkább a szeretteire költ, mint magára. Végül elárulta, három éve dolgozik, így érzékelni fogja a különbséget az előző évi fizetésekhez képest. Ráadásul esetében innentől még négy évig érvényes a mentesség, ami alatt jókora összeget gyűjthet össze belőle.

A 21 éves szarvasi Pfeifer Viktória jelenleg egy szarvasi gyógyszertárban dolgozik, és nagyon örül az szja-mentességnek. A havi plusz összeg az önálló élet elkezdésében segíti majd, hiszen még többet tud félretenni albérletre, autóra, a hosszútávú tervek szerint pedig saját lakásra. Immár több, mint egy éve dolgozik, így érezni fogja a plusz jövedelmet, hiszen általa az eddigi 60 ezer helyett havonta 100 ezer forintot tud félretenni.

A 18 esztendős gyulai Herdeló Gergő Alex kifejtette, ugyan ő még csupán az érettségi előtt áll, ami után Budapestre készül egyetemre, mégis érvényes rá is az szja-mentesség. A nyári szünetben ugyanis a tavalyi évhez hasonlóan szeretne dolgozni, a jövedelmét pedig félreteszi az első egyetemi évre. A családjára ugyanis jóval nagyobb költségek hárulnak majd szep- tembertől, amikor kollégiumban vagy albérletben tölti a hétköznapokat, és az étkezést magának kell megoldania. Szüleinek továbbá azzal is szeretne segíteni továbbtanulása idején, hogy iskola mellett diákmunkát végez, amire szintén érvényes az adómentesség. A plusz összeget tehát nyáron, és a tanévben is kihasználja, ami több lehetőséget, nagyobb kényelmet és önállóságot nyújt számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!