Fejlesztés

2022.01.15. 06:45

Megújulnak az utak, rendbe teszik a külterületi szakaszokat Békésben

Több kilométernyi külterületi út újul meg Békés megyében. A fejlesztés célja, hogy az útról közvetlenül és közvetve elérhető gazdasági szereplők könnyebben tudjanak szállítani, közlekedni.

Hírlap-összeállítás

Szelezsán György dr. Kovács József országgyűlési képviselővel megtekintette a fejlesztéssel érintett utakat /Fotó: BMH/

Békéssámsonban az önkormányzat külterületi utak építésére pályázott, és nyert 48 millió forintot – közölte Annus István polgármester. Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára úgy fogalmazott, hogy beérik a közös munka. – Ötvennyolc millió forintra adtuk be a pályázatunkat a Szabadság utca-Széchenyi utca közötti részre, de nem fogadták el, hiszen nem külterület. Ott is a megoldásra törekszünk, ahogy több sáros utcánkban. Itt is a zúzalékkal való feltöltés lesz segítségünkre – reagált a történtekre a polgármester. A jelenlegi pályázati kiírás külterületi utak, földutak stabilizálására, rendbetételére, útalap készítésére szól. A Makói-sor, azzal szemben lévő út a volt Rácz kocsmától a Széchenyi utcáig, a mázsaháznál az Alkotmány utca elejétől a szennyvíztelep felé viszont külterületnek számít. Azokra pályázhatott a település, sikerrel.

Eleken is külterületi mezőgazdasági utak fejlesztése történhet meg. A város közel 300 millió forint vissza nem térítendő pályázati forrást nyert a Vidékfejlesztési Programon. A elnyert összegből mintegy 8204 méter hosszúságú út tervezése, engedélyezése és kivitelezése valósulhat meg. – Egy fórumon hívták fel a figyelmemet arra a helyi mezőgazdasági vállalkozók, foglalkoztatók és őstermelők, hogy a külterületi mezőgazdasági utak fejlesztése már több évtizedes probléma, amely megoldásra vár. Az első lépéseket megtettük, és a jövőben is keresni fogjuk a lehetőségeket – fogalmazott Szelezsán György, a város polgármestere. Hozzátette, a programban aszfaltburkolatú, illetve betonburkolatú út felújítása, illetve földút szórt útalappal való kialakítása szerepel. Hangsúlyozta, a település létének alapja a helyi munkahelyek megléte, amit a helyi gazdálkodók segítésével lehet megtartani és fejleszteni.

Medgyesegyházán több mint 250 millió forint összegű támogatásban részesül idén a Vidékfejlesztési Program keretében – tudatta Kraller József. A polgármester elmondta, a külterületi útfelújítási projektet tavaly célozta meg a város, a képviselő-testület döntése értelmében szilárd burkolatú utat szeretnének építeni a volt termelői nagybani piac bejáratától a Király útig, valamint a Deák Ferenc utca meghosszabbításaként a Medgyes Kft. telephelye mellett elhaladó aszfaltos út végéig. Kiemelte, ezzel a beruházással egy településközpontot elkerülő út létesülhet a mezőgazdasági gépforgalom számára, amin a Medgyesbodzás felé vezető útról el lehet majd jutni a Kétegyházára vezető útig. Kiemelte, a pályázatot Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár is segítette, a fejlesztési elképzeléseket az első pillanattól kezdve támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!