galériával

2021.11.19. 17:25

Korszerű hűtőházzal segítik a gazdákat Kondoroson

Zöldség- és gyümölcstároló hűtőházat adtak át Kondoroson pénteken délelőtt. A közel hétszáz négyzetméter alapterületű épület lehetőséget nyújt a helyi vállalkozóknak arra, hogy a megtermelt javakat – az értékesítésig – megfelelően körülmények között tárolhassák.

Vágvölgyi Nóra

20211119 Kondoros Hűtőházat adtak át szallagot átvágták Takács Árpás Zalai Muhály Ribánszki Péter és Kulcsár László Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Az eseményen Ribárszki Péter polgármester elmondta, az önkormányzat a több mint 200 millió forint vissza nem térítendő támogatásból négy, egyenként 100 m2 alapterületű hűtött- és egy mélyhűtő tárolóval rendelkező hűtőházat alakított ki.

A városvezető kiemelte,

az önkormányzat ezzel a korszerű létesítménnyel lehetőséget biztosít a helyi és környékbeli gazdálkodók számára a zöldség- és gyümölcstermés szüretelését követő raktározásra, tárolásra.

– A fejlesztés során egy olyan hűtőházat alakítottunk ki Kondoros belterületén, amely a korszerű hűtőházi feldolgozó technológia alkalmazásával biztosíthatja a vásárlói igények kielégítését, és melynek köszönhetően akár több helyi termelő és vállalkozó is meg tud jelenni a lokális piacokon. Vagyis a zöldség- és gyümölcstároló hűtőház megépítésével az önkormányzat új szolgáltatást biztosít a helyi termelők részére, amelynek köszönhetően megoldottá válik a megtermelt zöldségeik, gyümölcseik hűtött tárolása. Így akár szezonon túl is meg tudják őrizni a termékeik kiváló minőségét, illetve a primőr áruk megjelenéséig friss áruval tudják ellátni a fogyasztókat – hangsúlyozta a városvezető.

A hűtőházat Takács Árpád, Ribárszki Péter, Zalai Mihály és dr. Kulcsár László adta át /Fotó: Imre György/

Hozzátette, a gazdaságos, korszerű üzemeltetés érdekében, a megfelelő tájolású tetőfelületre napelem rendszert is telepítettek. Emellett a projekt részeként, a város 60 darab rekeszt, konténert, valamint egy elektromos anyagmozgató targoncát is vásárolt. Továbbá a technológiai berendezések elhelyezésére egy gépház lett kialakítva, illetve a szociális épületrészben a dolgozók részére szociális helyiség, valamint egy átvevő/iroda kapott helyet.

A hűtőház a használatbavételi engedélyt november 5-én kapta meg, üzemeltetését pedig a Kondorosi Településüzemeltető és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. látja el. Mint megtudtuk, egy a környéken gazdálkodó vállalkozó már igénybe is vette a létesítményt, itt hűti az idei almatermését.

Zalai Mihály, a megyei önkormányzat elnöke kiemelte, Kondoros tizenegy Terület- és Településfejlesztési Operatív Program projektben érdekelt, és közel 2,1 milliárd forint értékű uniós támogatás érkezett a településre.

– Kondoros igyekezett olyan pályázati ötleteket kidolgozni és megvalósítani, amelyek a kondorosiak és a környék településeinek gazdaságfejlesztését is szolgálják, amire jó példa a most átadott hűtőház. De a turisztikai és kerékpárút fejlesztések sem csupán kényelmi szempontból előremutatók, hanem az itt élő vállalkozások lehetőségeit, vagyonát is gyarapítják

– ismertette a megyei önkormányzat elnöke.

 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő üdvözletét munkatársa, dr. Gulyás Péter tolmácsolta a megjelenteknek, aki kiemelte, nagyon fontosnak tartja a helyi gazdaság fejlesztését, és ezáltal a terményutak lerövidítését, amely mint mondta, a környezetünk védelmét is szolgálja. Az esemény végén a város polgármestere, a megyei önkormányzat elnöke, valamint Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, és dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke vágta át a nemzeti színű szalagot és adta át hivatalosan is a létesítményt.

Fejlesztik a helyi gazdaságot

Az újonnan épült zöldség- és gyümölcstároló hűtőház átadóján Ribárszki Péter polgármester kitért arra, hogy a helyi termelői piac ugyancsak egy pályázatnak köszönhetően tudta megnyitni kapuit a vásárlók előtt idén márciusban. – A most átadott kész termékek tárolására alkalmas hűtőház és a termelői piac fejlesztése egymást kiegészítve szolgálja majd a helyi gazdaság fejlesztését, a helyi termelők érdekeit. Reményeink szerint a környék vállalkozói is meglátják a helyiségben rejlő lehetőségeket, és hamar be fognak telni a még szabadon álló tárolók – fogalmazott a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!