útfejlesztés

2021.10.04. 13:57

Airbus: újabb lépést tettek Gyulán a Rosu utca kiépítése felé

Hamarosan megkezdődhet a gyulai déli iparterület megközelíthetőségét szolgáló út- és közműfejlesztéshez szükséges ingatlanrészek megvásárlása, illetve szükség esetén kisajátítása. Ezen a területen valósul meg az Airbus beruházása a városban.

Papp Gábor

A képviselő-testület múlt heti ülésén dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a Rosu utca kiépítésére egymilliárd 193 millió forintot nyert az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP). Ennek keretében az érintett területen, a Csabai út és az elkerülő út között teljes hosszúságban a jelenlegi dűlőút helyett egy 7 méter széles szilárd burkolatú utat építenek, emellett kiépítik a közműveket, egy zárt csapadékvíz-elvezető rendszert, valamint gyalogos és kerékpárút is létesülhet majd az utcában.

Ehhez közel hatvan ingatlan meghatározott részét kell megvásárolnia a városnak, ha pedig ez nem sikerül, akkor kisajátítania.

Összességében 8883 négyzetméter területet kell ilyen módon megszereznie az önkormányzatnak. Az ingatlanokat mindez különböző mértékben érinti, a szükséges területek nagysága 18 és 442 négyzetméter között mozog.

A polgármester beszámolt arról, hogy mindehhez elvégeztették az értékbecslést. Eszerint a szántó művelési ágban nyilvántartott ingatlanok 800 forint/négyzetméter piaci értéket képviselnek, míg az egyéb, beépített és beépítetlen területek árát négyzetméterenként 3500 forintban határozták meg. Kiemelte, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a tulajdonjog-átruházással nem érintett ingatlanrészek értéke jelentősen emelkedni fog.

Annak érdekében, hogy a tulajdonosokkal a tárgyalások megkezdődhessenek, szükség volt a képviselő-testület felhatalmazására, illetve a tulajdonjog megszerzésére irányuló szándék kifejezésére.

Mint megtudtuk, az említett TOP-os pályázatban is nyílik némi, ha nem is teljes mértékű lehetőség a tulajdonszerzés költségeire. A célra mintegy 23 millió 860 forint áll rendelkezésre a pályázatban, a telek-átalakításokhoz ugyanakkor az önkormányzatnak is forrást kell majd biztosítania.

Korábban dr. Görgényi Ernő, dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Kónya István ismertette a fejlesztés lépéseit /Fotó: Lehoczky Péter/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!