négycsillagos

2021.09.30. 13:10

Négymilliárd forintból épül szálloda Békésszentandráson

Négycsillagos szállodát építenek Békésszentandráson az egykori szőnyeggyár helyén – adta hírül Dankó Béla országgyűlési képviselő. A beruházás bruttó 4,4 milliárd forintból valósulhat meg, amiből 1,7 milliárd forint állami támogatás.

beol.hu

20211001 Békésszentandrás Négy csillagos száloda épül Barna Antal tulajdonos Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

–Csütörtökön jelentette be közösségi oldalán Dankó Béla országgyűlési képviselő, hogy Békésszentandráson több mint négymilliárd forintból építenek négycsillagos szállodát az egykori szőnyeggyár helyén. Az MTI a Körös Tv híradása alapján megírta, az évek óta üresen álló épületet a békésszentandrási székhelyű Körösparti Nyár Plusz Zrt. vezérigazgatója, Barna Antal vette meg 2019-ben.

Megtudtuk, a beruházás bruttó 4,4 milliárd forintból valósulhat meg, amihez nettó 1,7 milliárd forintot állami támogatásból a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy turisztikai fejlesztési programján keresztül nyertek el, a többit pedig hitelből és önerőből biztosítják.

Az előzményekről kiderült, a Békésszentandrási Keleti Szőnyegipari Részvénytársaság 400 dolgozóval 1924. szeptember 27-én jött létre. A második világháborút a szövőszékek és a nyersanyagok a gyár betonpincéjében vészelték át befalazva. Az üzem az 1950-es években már mintegy ötven országba exportálta termékeit, elsősorban a perzsaszőnyegeket. A központosítást nem kerülhette el, így 1951-ben népi iparművészeti szövetkezetté alakult.

A rendszerváltás után sorra szűntek meg a hazai szőnyeggyárak. A békésszentandrásit 1979 óta vezető Czuczi Ernő 1994-ben társtulajdonosokkal közösen alapította meg az Art-Kelim Szőnyegszövő és Kereskedelmi Kft.-t az egykori szőnyeggyár épülete mellett. A cég gyártott már több szőnyeget a magyar Parlamentbe, a Fehér Házba és a windsori palotába is. Czuczi Ernő 2019-ben adta el az épületet és a gyártáshoz szükséges eszközöket korábbi partnerüknek, egy német vállalkozónak. Azóta kizárólag rendelésre gyártanak.

A szálloda megvalósításához az 1920-as években épült épületet korhűen újítanák fel, az emeleten, a tetőtérben és az egykori melléképületben – amit teljesen elbontanak és újjáépítenek -

összesen 38 szobát és lakosztályt, továbbá wellness részleget és éttermet alakítanak ki.

Az építmény a tervek szerint csaknem száz vendég fogadására lesz alkalmas. A földszinten és a pincében, 600 négyzetméteren interaktív múzeumot hoznak létre, ahol a településen egykor zajló szőnyeggyártással ismertetik meg az érdeklődőket. A Körös-partján álló épületben már idén elindulhatnak a partvédelmi munkálatok, melyek jövőre a tetőszerkezet elbontásával folytatódnak.

Barna Antal tulajdonos /Fotó: Imre György/

Egyszerre mintegy kétszázan dolgoznak majd a következő másfél évben a területen, főként békésszentandrási és szarvasi vállalkozók. A hotel, az étterem és a múzeum pedig összesen 32-35 embernek termet munkahelyet. Elárulta, az építkezést 2023 május végére szeretnék befejezni.

Gyermekkori álma volt a szőnyeggyár átépítése

Barna Antal lapunknak elárulta, a békésszentandrási gyakorlatilag Magyarország első és egyetlen perzsa és torontáli szőnyegszövő üzeme volt. Ezért épülete az egész település számára máig egy komoly jelképnek számít az „öreg híd” lábánál, ami meghatározó eleme Szentandrásnak. Hozzátette, neki gyermekkora óta tetszett az építmény, amire régóta ki volt már téve az eladó tábla. Ő pedig gyermekkori álmát és a turizmusban szerzett több éves tapasztalatát összekötve meglátta benne a lehetőséget. Így kötötte össze a múzeumot a szállodával és a vendéglátással, melyek együtt meglátása szerint működőképesek lesznek.

A vezérigazgató elmondta, cége 13 éve foglalkozik turizmussal, rengeteg szálláshelyet adnak ki, amire komoly igény is van a településen. A négycsillagos szálloda építése pedig egyfajta hiánypótlás lesz Békésszentandráson, hiszen 99 százalékban falusi, és főként magán szálláshelyek üzemelnek helyben. Kereslet pedig lenne a komfortosabb, akár teljes ellátást nyújtó szállásra is az önellátó vízparti nyaralóházak mellett, ami most a beruházással megvalósulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!