galériával

2021.08.25. 17:25

Példaértékű munkával erősítik a falusi turizmust a magyardombegyháziak

Létjogosultsága van a falusi turizmusnak egy olyan kis közösségben is, mint a sajtfaluként ismert Magyardombegyház. Szerdán felavattak két vendégházat a zsákfalu főutcáján és hivatalosan is átadták a kecskeházat.

Cs. I.

Tudatosan építkeznek a hölgyek (kizárólag nők alkotják a képviselő-testületet), élükön Dinyés Ildikó polgármesterrel. Pihenjen csendes környezetben – invitálják már most a helyiek a vendégeket.

A településen szeretnék életre kelteni a falusi turizmus hangulatát.

A vendégházak berendezése családias hangulatú, igényes – ez volt a véleménye mindenkinek, aki az avatás résztvevőjeként megnézte az ingatlanokat kívül s belül. Elsőként Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott osztotta meg gondolatait a megjelentekkel. Emlékeztetett, a polgármester évekkel ezelőtt úgy nyilatkozott, ez a település él és élni akar.

Pántya Imre, a kormányhivatal főosztályvezetője, Réthy Pál, Dinyés Ildikó, Takács Árpád és Béni Attila, a Mezőkovácsházai Járási Hivatal vezetője a vendégházak avatásán /Fotó: Lehoczky Péter/

– Ez a mondat vált iránytűvé. Az itt élők tenni akarása, optimizmusa példa. Ebben a faluban az emberek dolgoznak, munkába járnak, s vannak családok, ahol minden korosztálynak van jövedelme. Álomból született valóság: nagyot álmodtak és nem törődtek bele az egykoron reményt vesztett helyzetükbe. A kitartás, az akarat jó irányba befolyásolta a falu közösségének életét. Jövőbe mutató elképzeléseiket magukévá tették. Bátorság kellett, hogy belevágjanak, hogy megvalósítsák a kézzelfogható eredményt. Az építkezést, az innovációt, a családtámogatást – mindent képes volt ez a település érvényesíteni a magyar kormány támogatásával. Ez egy valódi vidékfejlesztés, valódi sikertörténet, ahogyan a valós problémákra valós válaszokat adott – és sorolta a kormánymegbízott, miként lett húsz kecskéből tej, majd sajt, majd sajtüzem, majd kecskefarm, majd szövetkezet, piackutatás, erre épülő rendezvények, falusi turizmus, most pedig vendégház.

Hangsúlyozta,

ez már településfejlesztés, arculatkialakítás, igazi marketing csapatmunkában. Itt a népességmegtartás valóban a megmaradást szolgálja.

A Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárságának vezetője, Réthy Pál visszagörgette az időt, arról beszélt, mennyit változott a közfoglalkoztatás 2011 óta.

Akkor 161 fő, ma 19 közfoglalkoztatott dolgozik a településen. A Belügyminisztérium támogatásával megvalósult projektek kapcsán kiemelte, a 2016 óta működő sajtüzem prémiumtermékeket állít elő, a jó ötlet életképesnek bizonyult.

– Az itt készült termékek vonzzák az érdeklődőket. Az itt élők pedig felismerték a gazdasági és földrajzi adottságokban rejlő lehetőségeket. 2019-ben nyújtotta be a kérelmet az önkormányzat ingatlanvételre és berendezések vásárlására, amihez több mint 60 millió forintot biztosított a Belügyminisztérium. Tetszetős lett a végeredmény. A település ezzel a fejlesztéssel felkerült Magyarország turisztikai térképére – fejezte ki elismerését a helyettes államtitkár az avató helyszínén, az egyik vendégház teraszán.

Dinyés Ildikó polgármester összetartó csapatuk sikerének nevezte az évek óta zajló, egymásra épülő beruházásaikat, amiket megálmodtak és megvalósítottak.

Mindig előre tekintenek, s mindannyian nőként, kicsit másként gondolkozva, sokszínű fantáziával terveznek tovább a folytatásban is.

Kecskeházukat is megmutatták

A falusi turizmus egyik alappillére lesz az a két vendégház, ami a kistelepülés központjában várja a vendégeket. Az a magyardombegyháziak célja, hogy vonzóvá tegyék falujukat, a térséget – fogalmazott a polgármester, aki keresi a környező településekkel is a kapcsolatot, hogy a környék rendezvényeit is kiajánlhassák majd a náluk vendégeskedőknek.

A házak 8-8 személyesek, teljesen felszereltek, önellátásra alkalmasak. Az udvaron szalonnasütésre, bográcsozásra és grillezésre van lehetőség, illetve készült egy nagy fedett terasz a baráti beszélgetésekhez. A főutcán található kecskeházat is felavatták, ami egy paraszti udvarban fogadja a vendégeket, mögötte pedig látogatható a kecskefarm.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!