kötegyán

2021.01.16. 06:55

Több száz üveg befőtt, lekvár sorakozik kamrája polcain

Több száz, becslések szerint legalább hat-hétszáz üveg sorakozik a polcokon dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia kamrájában. Mindenféle adalékanyagtól és tartósítószertől mentesen készített befőtteket, lekvárokat, savanyúságokat, különféle ínyencségeket, felhasználva a kertben termett biogyümölcsöket és -zöldségeket. A munkába a kislánya is beszállt, a kötegyáni polgármester szeretné tovább örökíteni a családi hagyományt.

Licska Balázs

20210107 Kötegyán dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia polgármester befőttjeit mutatja meg. Fotó: Licska Balázs LB Békés Megyei Hírlap

Fotó: Licska Balázs

– Nagypapám megszöktette nagymamámat, rengeteg viszontagságon mentek keresztül, például a nagy gyulai árvíz elvitte a tanyájukat is

– kezdte egy családi történettel dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia. Kötegyán polgármestere hozzátette, nagyszülei mindhárom gyermeküket szorgalomra nevelték, és ő is azt látta édesanyjától születésétől fogva, hogy érdemes a kertben megtermett javakat eltenni, tartósítani, és megtapasztalta, finomak a házi készítésű befőttek.

A kertben termett biozöldségeket és -gyümölcsöket dolgozta fel dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia /A szerző felvétele/

Amikor édesapja a ’90-es évek elején megbetegedett, a család újabb kihívás elé állt. Hiszen a boltokban nem voltak akkoriban elérhetők a tartósítószerektől, különféle adalékanyagoktól mentes termékek, befőttek, savanyúságok vagy éppen narancslevek.

Mindez szintén arra sarkallta őket, hogy tisztán mézzel, az élelmiszeripar által gyakran használt szerektől mentesen főzzenek be. Már akkor sem a dunsztolásos technikát alkalmazták, az üvegeket hatalmas fazekakban vákuumozták. Mutatta, hogy van egy kétszáz éves, 1820-as kiadású könyve – Magyar házi gazdasszony címmel –, amelyben már szintén szó esik a mézzel való betevésről.

Hangsúlyozta,

a háztartásuk alapja, hogy mindenből házit fogyasztanak, kezdve a baromfitól a disznótorok ­javain keresztül a zöldségekig, gyümölcsökig, és fontos, hogy legyen mindig mindenből elegendő a háznál. A család búzatermesztéssel is foglalkozik, és például a liszt is olyan, amit a saját búzájukból a nagyszalontai malomban őrölnek – ebből készül otthon a házi kenyér. Az üzletekben élelmiszert nem is vásárolnak.

– Amit eszel, azzá leszel, ezt tanultam édesanyámtól, ennek szellemében neveltek – folytatta dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia, hozzátéve, nagyszüleinél is mindig tele volt a kamra.

Mutatta, hogy az ő kamrájában lévő polcokon sorakozik többek között meggy, cseresznye, cékla, zöldbab, uborka, szilvalekvár, de olyan különlegességeket is alkotott, mint például a sárgarépalekvár, a görögdinnyelé, a sárgadinnyéből és a körtéből, vagy éppen a fügéből készült dzsem. De került a polcokra süteményekbe való dinsztelt alma, pörköltalapnak kiváló lecsó, valamint a húsleveshez elengedhetetlen ételízesítő, azaz házi készítésű vegeta.

Hozzátette, miután megszületett kislánya, Anna Léna, és megkezdte a hozzátáplálását, akkor is saját termékeket használt. Példaként felhozta: este fél üveg befőttet fogyaszt gyermeke, fontos vitaminforrást jelent mindez, segíti az immunrendszer erősítését. A becslések szerint a mintegy hat-hétszáz üveg szinte mindegyike ki is ürül egy szezon alatt, csak néhány marad tartaléknak.

A baráti társaságomban is szeretik, ha házi készítésű dolgokat viszek ajándékba, hiszen tudják, hogy mi van benne és az honnan származik – folytatta a kötegyáni polgármester. Zárásként megjegyezte: szeretné, ha kislánya is tovább örökítené ezt a családi hagyományt és elsajátítaná a recepteket. Úgy véli, az ehhez szükséges magokat el is ültették, hiszen most Anna Léna is bekapcsolódott a munkába, örömmel töltögette az üvegeket.

Családi programmá vált a befőzés

A kötegyáni polgármester elismerte, hogy valóban nem öt perc a befőzés, a lekvárkészítés, mindig este, a munkahelyi teendők után látott munkához. Elmondta, hogy a gyorsan romló gyümölcsökkel és zöldségekkel kezdett, hiszen például a cékla eláll egy ideig a kamrában a feldolgozása előtt, ott nem sürgeti az idő. Úgy véli, a munkafolyamatok remek családi programnak is beillenek, hiszen együtt lehetnek, nagyokat beszélgethetnek, miközben egyszerre három meggymagozó gép üzemel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!