Békés Megyei Betakarítási Koordinációs Bizottság

2020.11.09. 16:35

Hajráznak a kukoricánál és a szójánál

A koronavírus-járvány miatt telefonon keresztül bonyolította le aktuális ülését hétfőn a Békés Megyei Betakarítási Koordinációs Bizottság.

Ny.L.

Fotók: Imre György

Fotó: Imre Gyorgy

Magyarné dr. Knap Diána, a Békés Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője tájékoztatott arról, hogy folytatódik a 2020. évi Egységes Kérelmek előlegfizetése. A jelenlegi állapot szerint több mint 11 600 ügyfél kapott előleget összesen 12,2 milliárd forint összegben. Mégpedig területalapú, zöldítés, tejhasznútehén-, hízottbika-, kisgazda- és fiatalgazda-támogatás jogcímeken.

Bozsár Tamás

Marton Gergely a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről kiemelte, az idén március 1-jétől készült statisztika alapján két, lábon álló növénynél pusztított terménytűz (Ecsegfalva, Körösladány). Tizenegy járművel kapcsolatos tűz (kombájn, bálázó), kilenc bála- vagy kazaltűz, két szárítótűz (Battonya, Mezőhegyes) történt. A keletkezési okot nem minden esetben vizsgálták, azonban az elsődleges információgyűjtés alapján karbantartás hiánya, anyagfáradás vezetett a tüzekhez.

Fotók: Imre György

Kozsuch Kornél, a bizottság elnöke elmondta, a napraforgó aratása befejeződött 2,7 tonna/hektár terméshozammal. A szójánál 97 százalékon állnak, 2,8 tonna/hektár termésátlaggal. A kukorica betakarítása 90 százaléknál tart, 8,2 tonna/ha hozammal. Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára hangsúlyozta, hogy a kukoricát a magas víztartalom ellenére is vágják, hogy utána elvethessék az őszi búzát. A burgonya betakarítása befejeződött 20 tonna/hektár, a cukorrépáé 55 tonna/hektár hozammal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!