jelentős visszaesés

2020.08.24. 17:26

Megyei járműpiac: vannak, akik vásárolnak, de a többség még kivár

Jelentősnek mondható a visszaesés a haszongépjárművek piacán. Megyénkben az év első hét hónapjában a kategória járműveiből összesen közel háromszázat helyeztek forgalomba. A nyári karbantartások után jellemzően szeptemberben szokott újraindulni a piac, ám a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) szerint az ügyfelek óvatossága miatt az ősz sem lesz erős.

Busi Ottó

A gyártósorok leállása miatt májusban 80 százalékos volt a visszaesés a nagyhaszonjárművek forgalomba helyezése terén az előző év azonos időszakához képest, az év eleji erős kezdés miatt a januári–májusi időszakban 60 százalékos volt a visszaesés – áll az MGE elemzésében. Hozzátették, az idei évet lendülettel kezdte a piac, és a járványhelyzetig jókora volt a beruházási kedv. Március közepén azonban az új járművek megrendelésére szóló igények egyik napról a másikra megszűntek.

Idén az év első hét hónapjában 34 nagyhaszonjármű került Békésben forgalomba /Fotó: Shutterstock/

A Datahouse Kft. adatai alapján tavaly megyénkben összesen a kategóriából 102 járművet helyeztek forgalomba, legtöbbet (27 darab) Volvóból, majd a Mercedes (21 darab), a Scania (16 darab) és eggyel lemaradva a DAF következett. Idén az év első hét hónapjában mindössze 34 nagyhaszonjármű került Békésben forgalomba.

A Volvo mellett a DAF és a Scania a dobogósok, a negyedik helyre a MAN került. Ez utóbbi járműveket használja a szeghalmi székhelyű Rapidsped Zrt., a társaságnál a szállítmányozási feladatokat nagyságrendileg félszáz nyerges vontatóval látják el. A személyszállítással foglalkozó békési Csavargó-Busz Kft. többféle típust használ, a nagyobb buszok a MAN és Neoplan gyár termékei, a kisebb úgynevezett minibuszokból pedig nemrégiben vásároltak féltucatnyit a Ford járműveiből.

A számok alapján a kishaszonjárművek iránti kereslet is a nagyokhoz hasonlóan alakult a megyében, bár az előbbiek piaca nem esett akkorát, mint az utóbbiaké. Megyénkben a kishaszon kategóriában közel 260 járművet regisztráltak augusztusig bezárólag. A Ford, a Fiat, a Toyota gyár termékei a legnépszerűbbek Békésben, ezekből szűkebb hazánkban 144-et állítottak üzembe az év első hét hónapjában.

A személyautók piaca is változott

Az új személyautók eladása 21 százalékkal esett vissza júliusban az előző év azonos időszakához képest, a forgalomba helyezett új személygépjárművek száma 12 045-re csökkent – közölte az MGE a DataHouse Kft. adatai alapján. A januári–júliusi időszakban 67 725 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, ami éves összevetésben 25 százalékos csökkenés.

Békésben tavaly 2598 új személyautót regisztráltak, míg idén augusztusig összesen 1095-öt. Előző esztendőben a Suzuki, Dacia, Toyota hármas volt a legnépszerűbb, összesen közel ezres darabszámmal, 2020-ban a dobogósok nem változtak, csak a sorrend: első a Dacia, majd ezt követi a Toyota és a Suzuki. A három gyártó járműveiből az év első hét hónapjában összesen négyszázat vásároltak, és helyeztek üzembe szűkebb hazánkban.

Az MGE szerint a használt autók behozatala továbbra is jelentősen meghaladja az új autókét: Békésben tavaly 3706 használt személyautót regisztráltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!