Videóval / galériával

2020.07.02. 14:00

Huszonnégy beruházást indítanak a cégek Békésben

– Az itt élő emberekre mindig számítani lehetett, amikor Magyarországnak nehézsége támadt – mondott köszönetet a Békés megyeieknek Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön délben Szarvason járt, ahol a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.-nek adott át támogatási szerződést a kormányzati versenyképesség-növelő program keretében.

Busi Ottó

Szarvas, 2020. július 2. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. beruházásindító eseményén 2020. július 2-án. A társaság 582 millió forintos beruházással egy 1,2 megawattos napelemparkot épít, amellyel évi 34-40 millió forint energiaköltséget takarít meg; és beszerez egy gépet, amellyel a panírozott termékek gyártását évi 10 ezer tonnára tervezi növelni. A vállalat 282 millió forintos kormányzati támogatásban részesült és 1060 munkahely megvédését vállalta. MTI/Rosta Tibor

Fotó: Rosta Tibor

Mintegy 282 millió forintos támogatást kapott a koronavírus-járvány miatt létrehozott kormányzati versenyképesség-növelő programban a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. A vállalat a forrás révén és saját ráfordítással összesen 582 millió forint értékű energetikai fejlesztést és gépbeszerzést valósít meg.

Szijjártó Péter elmondta, Magyarországon 806 vállalat összesen 377 milliárd forint értékű beruházást indít a következő hónapokban, ehhez a kormány 169 milliárd forintnyi támogatást biztosít. Hozzátette, 24 új beruházást Békés megyei vállalatok hajtanak végre: a kormány 5,1 milliárd forintos támogatást ad 10,5 milliárd forint értékű terveik valóra váltására, a fejlesztések pedig Békésben 4400 munkahely megőrzését segítik elő. A miniszter úgy fogalmazott „kanyarban előz a Gallicoop” utalva arra, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben a vállalat nem leépít, hanem éppen ellenkezőleg, fejlesztéseket hajt végre, ezzel is munkahelyek százait megvédve.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondott beszédet a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. beruházásindító eseményén /Fotók: MTI/Rosta Tibor/

A térség országgyűlési képviselője, Dankó Béla kifejtette, a Gallicoop Zrt. az elmúlt három évtizedben meghatározó szereplőjévé vált nemcsak a térségnek, hanem a magyar élelmiszeriparnak is. Folyamatos fejlesztései révén a vállalat ma a térség legnagyobb foglalkoztatója. A kormány intézkedéseinek köszönhetően a megye gazdasága is megerősödött az elmúlt években. A folyamatos infrastrukturális fejlesztések jelentős segítséget adnak az itt működő vállalkozásoknak.

Kormányzati bértámogatási és foglalkoztatást segítő programokkal a koronavírus-járvány kitörése óta országosan 225 ezer, Békés megyében 5512 munkahelyet védtek meg; a Viharsarokban közel kilencven cég adott be támogatási igényt – emlékeztetett Dankó Béla.

Erdélyi István, a társaság elnök-vezérigazgatója elmondta, a folyamatosan fejlődő vállalat célja, hogy hosszú távon és fenntartható módon állítson elő egészséges magyar élelmiszereket. Ennek egyik sarokköve a gyártáshoz szükséges energia, amelynek emelkedő ára napjainkban a termékek önköltségének egyre nagyobb hányadát teszi ki. – Ahhoz, hogy a Gallicoop Zrt. versenyképességét növeljük a külföldi versenytársainkkal szemben, és a változó piaci körülmények miatti kiszolgáltatottságunkat csökkentsük, az energiaellátásunkat is meg kell változtatnunk. Ezért fordultunk megújuló energiaforrás felé – jelentette ki.

A hamarosan elinduló fejlesztés eredményeképpen 1200 kWp teljesítményű napelemes kiserőművet építenek a gyár tetőfelületeire, ezzel évente 1 millió 320 ezer kWh energiát termelnek. – A beruházással a gyártáshoz felhasznált villamosenergia-felhasználásunk nagymértékben csökken, mely a termékek önköltségére kedvező hatást gyakorol. A csökkenő önköltségek versenyelőnyt jelentenek az egyre élesedő világpiaci versenyben – tette hozzá Erdélyi István.

A gyártókapacitást is növelik

Az eseményen elhangzott, a pályázat révén nemcsak a Gallicoop Zrt. energia-felhasználása csökken, de gépbeszerzésre, és a hozzá kapcsolódó épület átalakítására is lehetőség adódik. Az új függőleges csomagológépen panírozott termékeket csomagolnak majd, ez jelentős kapacitásbővítést jelent a gyártásban.

A több mint 30 éves múltra visszatekintő Gallicoop Zrt. a hazai piac legnagyobb zárt rendszerű pulykahús-termelő integrációjával rendelkező vállalata, amely évente 8 ezer tonna húskészítményt, 8 ezer tonna panírozott terméket gyárt, és 40 ezer tonna pulykát dolgoz fel. A vállalat árbevétele 2019-ben elérte a 35,9 milliárd forintot. A teljes integrációban több mint 2 ezer munkavállalónak biztosítanak megélhetést. A cég a termékeit a belföldi értékesítés mellett Európa szinte minden részébe, de a Távol-Keletre is exportálja, 13 milliárd forint értékben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!