hektárár

2020.06.22. 19:55

A békési földekért kérik a legtöbb pénzt

Békés megyében az átlagos termőföldárak átlépték a kétmillió forintos hektárárat a tavalyi évben. Több mint tíz százalékot meghaladó mértékű volt a drágulás egy év alatt. Régiónkban az elmúlt évtizedben háromszorosára nőt az átlagár, így befektetésnek sem utolsó a békési termőföld.

Busi Ottó

Hamarosan készhez kapják a gazdák területalapú föld támogatásokat. Az aszály ellenére most is dolgoznak a földeken,mátrágyázás permetezés folyik

Fotó: Kovács Tibor

Átlépték a kétmillió forintos átlagos hektárárat a Békés megyei termőföldek – áll az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványban.

Az OTP Jelzálogbank által kiadott elemzés szerint így a legdrágább megye tavaly Békés lett, 2 millió 28 ezer forintos átlagos hektárárral, ami a megelőző évben még 1 millió 800 ezer forint volt a megyében. Országosan egyébként tavaly 1 millió 400 ezer forintot kértek átlagosan egy hektárért. A szántóterületeket nézve is a legdrágább megye lett régiónk, Békés megyében

2 millió 67 ezer forintos hektárárral kell kalkulálnia annak, aki szántóföldet szeretne szerezni szűkebb hazánkban.7

Tavaly Békés lett a legdrágább megye 2 millió 28 ezer forintos átlagárral /Fotó: MW/

Az országos árak alapján a szántó mellett még az erdő, illetve fásított területek vásárlóinak kell a legmélyebben a zsebükbe nyúlniuk, ha Békésben vásárolnának. A 891 ezer forintos országos átlagárral szemben Békésben 1 millió 170 ezer forintot kell kifizetni hektáronként egy ilyen területért. A megyei agrárkamara által közölt adatok alapján tavaly egyébként összesen közel háromezer földszerzéssel kapcsolatos szerződést bíráltak el, ezek többsége pedig a tapasztalatok szerint szántóterületekről szólt.

Megyei szinten a megelőző éveknél csak minimálisan nagyobb, nagyjából 2,8-szoros volt tavaly az árkülönbség a legolcsóbb nógrádi (hektáronként 730 ezer forint) és a legdrágább békési területi egységek között. A járások esetében az árolló viszont jócskán tágabb, és jelenleg több, közel hétszeres különbség van az Ózdi (391 ezer forint hektáronként) és a Balatonfüredi (2,7 millió forint hektáronként) járás átlagára között. A húsz legalacsonyabb átlagárú járás közül négy Borsod-Abaúj-Zemplén, öt Nógrád, három pedig Heves megyei, tehát többnyire az Észak-Magyarország régióban található. Ugyanakkor a húsz legmagasabb átlagárú terület elszórtabban helyezkedik el, noha az Alföld és benne Békés megye kiemelkedik: az öt me­gyénk­be­li járás mellett egy-egy Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyei, valamint három Hajdú-Bihar megyei járás tartozik ebbe a kategóriába.

Művelési áganként nagy árkülönbségek adódnak, a legtágabb abszolút árintervallum a kert-gyümölcsös területeket jellemzi, míg a gyepek átlagára igen szűk limitek között szóródik. 2019-ben legnagyobb mértékben, 7 százalék körül a kert-gyümölcsös és szántóterületek drágultak. A gyep művelési ág 6 százalékát a szőlő-, valamint az erdő-fásított területek 2–3 százalékos árnövekedése követte. A művelési ágakra jellemző átlagárat az eladott hektárterületekkel súlyozva a legjobban (16 százalékkal) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nőttek az árak. Míg a második helyre Békés és Csongrád-Csanád megyék kerültek, itt

10 százalékot meghaladó mértékű volt a drágulás. Csökkenést négy megyében (Heves, Pest, Veszprém és Zala) tapasztaltak, a legnagyobb, 12 százalékos üteműt Pest megyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!