gyérítés

2020.02.15. 11:21

Békésben is jól jött a csapadék a pocok ellen

A száraz, hideg idő kedvezett a rágcsálónak, de az elmúlt hetek esőzései bizakodásra adnak okot.

B. O.

Pusztaföldvár, 2014. június 20. Az Agro-M Zrt. dolgozói földjükön Redentin 75 RB rágcsálóirtó szert helyeznek ki Pusztaföldvár határában 2014. június 20-án. Megkezdõdött a mezei pockok irtása Orosházán és környékén. Az Agro-M Zrt.-hez tartozó területen van olyan 38 hektáros búzatábla, amelyrõl tavaly 5,9 tonnás átlagtermést takarítottak be, idén viszont csak 1,25 tonnás lett az átlagtermés a mezei pockok által okozott pusztítás miatt. MTI Fotó: Rosta Tibor

Fotó: Rosta Tibor

Időről időre gondot okoz a békési termőföldeken a pocok. Tavaly, év végén a szakemberek még úgy fogalmaztak, hogy egy száraz tél akár a rágcsáló túlszaporodását is elősegítheti. Január végén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hívta fel a gazdálkodók figyelmét a rágcsálómentesítésre. A Nébih tájékoztatása szerint a mezei pocok túlszaporodása általában 3-5 évente figyelhető meg, a csapadékszegény időjárás pedig nagyban kedvezett a populáció megnövekedésének. Tekintve, hogy a túlnépesedett rágcsálóállomány kiemelkedő károkat okoz, elmondásuk szerint egyre több gazdálkodó dönt a védekezés mellett.

Pockok irtása Pusztaföldvár határában /Fotó: MTI/Rosta Tibor/

Balázs Péter János, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Békés Megyei Területi Szervezetének elnöke a jelenlegi helyzetről elmondta, a mostani időjárás mellett sem lehet elhanyagolni a védekezést. Úgy fogalmazott, bár az elmúlt három hétben nagyságrendileg hatvan milliméter csapadék hullott, a megelőző időszak hideg, száraz időjárása a pocoknak kedvezett. A rágcsáló ugyanis a hideget bírja, amennyiben az száraz idővel társul. A hideg, csapadékos időjárás azonban a pocokállományt jelentősen gyéríti.

A szakember hozzátette, megyénkben az álló kultúrákban most is folynak a pocok elleni védekezések, az áttelelő kalászosoknál és a repcében ugyanis vannak rágcsálók. Balázs Péter János szerint nagy a különbség a kötött, mélyebben fekvő részek és a könnyű, lazább talajok fertőzöttsége között. Kétsoprony környékén például több pocok van, a kötöttebb talajú gyomaendrődi részeken viszont kevés található a rágcsálóból.

A gyérítés

Balázs Péter János elmondta, a pocok elleni készítményt a növényorvosok írhatják fel: a szakember az érintett területen felmérést készít a fertőzöttségről, ezt az illetékes hatóság számára benyújtja. Ott eldöntik, hogy engedélyezik-e a szerrel történő gyérítést vagy sem. Előbbi esetén a gazda megvásárolhatja a rágcsáló elleni készítményt, melyet a járatba kell juttatni. Az esetlegesen a felszínen elpusztult pockokat a gazdáknak kell elásniuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!