Gazdaság

2019.04.11. 08:57

Közel az országos átlag duplájával nőtt a megyei termelési érték

Megyénkben magasabb volt az ipar termelékenysége 2018-ban, az előző évhez képest – derült ki a KSH adataiból.

Busi Ottó

Orosháza, 2014. augusztus 29. Olvasztott acélt öntenek formába az Alföldi Kohászati és Gépipari (AKG) Zrt. orosházi telepén 2014. augusztus 28-án. A cégnél a Ganz Motor - AKG Egyiptomi Projekt keretében vasúti jármûvekhez terelõlemezeket gyártanak. MTI Fotó: Rosta Tibor

Forrás: MTI illusztráció

Tavaly a négy főnél többet foglalkoztató ipari vállalkozások Békés megyei telephelyein 546 milliárd forint termelési értéket állítottak elő, összehasonlító áron 6,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ez egyébként az országos növekedés közel duplája. A 49 főnél többet foglalkoztató, megyei székhelyű ipari vállalkozások termelési értéke pedig 313 milliárd forintot tett ki, ami összehasonlító áron 5,9 százalékkal haladta meg az előző évit – derült ki a KSH adataiból.

Az ipari produktum legnagyobb hányadát, 24 százalékát adó gép, gépi berendezés gyártásának kibocsátása 2,9 százalékkal több volt, mint 2017-ben. A megye iparának másik meghatározó területén, az élelmiszeriparban pedig 11 százalékkal nőtt a termelés volumene. A kisebb részesedéssel bíró tevékenységek közül a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása, valamint a kohászat, fémfeldolgozás átlagon felüli bővülése szintén jelentősen hozzájárult a feldolgozóipar teljesítménynövekedéséhez.

Az ipari értékesítés 4,8 százalékos bővülését a belföldi eladások 1,5, illetve az export 6,8 százalékos emelkedése határozta meg. Az értékesítésből származó bevétel 37 százaléka hazai eladásokból, 63 százaléka exportból származott.

A megyei székhelyű, 49 főnél többet foglalkoztató ipari vállalkozásoknál 13 ezren, az egy évvel korábbinál 4,2 százalékkal többen álltak alkalmazásban. A termelés ennél nagyobb mértékben bővült, ebből adódóan a termelékenység 1,6 százalékkal emelkedett az előző évihez mérten.

Borítókép: MTI illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!