Békéscsaba

2018.09.07. 11:18

Az elektronikusan számlázó cégek könnyen átálltak

Két hónapja kötelező az ­online adatszolgáltatás. Az elektronikus úton számlázóknak az átállás nem jelentett problémát, a számlatömböt alkalmazók viszont több adminisztrációra számíthatnak.

Vásári Erzsébet

Fotó: Shutterstock illusztráció

Online rendszer fogadja a vállalkozások számláinak adatait idén július 1-től minden olyan esetben, amikor a belföldi adóalanyra áthárított áfatartalom meghaladja a 100 ezer forintot. Az adatküldést az említett időponttól kezdődően minden érintett vállalkozónak a számlázóprogram használatával kell megvalósítani.

Orvos Péter, a Bora Italnagykereskedelmi Kft. gazdasági vezetője elmondta, vállalkozásként a NAV új rendszerében nekik is kötelezettségük van. Az általuk használt számlázási rendszerben kiállított 100 ezer forintot meghaladó áfatartalmú számlákat jelenteniük kell a hivatal felé. Hozzátette, hogy mivel ők korábban is elektronikus úton számláztak, ezért nem jelentett nagy változást számukra az új módszer, mindössze egy technikai felhasználót kellett létrehozniuk, amelynek adatait feltöltötték a programjukba, így az attól kezdve automatikusan továbbítja az érintett számlákat a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) felé. A jelentési kötelezettségükhöz szükséges dolgokat programozás szinten a fejlesztőcégük elkészítette, tehát nem nekik kell külön jelentéseket készíteniük, azt az online rendszerük megcsinálja. A dolguk ezután csak annyi volt, hogy a NAV új számlázórendszerével összekössék sajátjukat.

Két hónapja, július elsejétől kötelező az online adatszolgáltatás Magyarországon, az átállás befejeződött. Fotó: Shutterstock illusztráció

A gazdasági vezető elmondta, hogy kisebb cégüknél is hasonlóan működik az adatátvitel, amely szintén online számlázórendszerrel dolgozik. Hozzátette, nehézséget azon vállalkozóknak okozhat az adatátvitel, akik még számlatömböt alkalmaznak. Nekik lényegében dupla munkájuk van, mert a manuális, papíralapú számlázás után fel kell vinniük a NAV rendszerébe is az adatokat. Számukra azt ajánlja, hogy éljenek az adóhivatal által biztosított lehetőséggel, amiben egy ingyenes programot használhatnak, amin keresztül a jelentés is automatikusan megtörténik.

Jegyinák Attilától, a NAV megyei sajtóreferensétől megtudtuk, hogy az online adatszolgáltatás bevezetésének célja a gazdaság további fehérítése és az adócsalások visszaszorítása volt. Hozzátette, azért esett az elektronikus rendszerre a választás, mert az adatküldést legkönnyebben számlázóprogram használatával lehet megvalósítani, és így az adatszolgáltatás a gépek közötti kommunikációval történik meg.

A sajtóreferens beszámolója szerint a NAV az átállás könnyítésére ingyenes, egyszerű, és gyors online számlázóprogrammal segíti azon ügyfeleit, akik nem rendelkeztek korábban hasonlóval. Kiemelte, hogy az adatszolgáltatás azok számára is kötelező, akik továbbra is kézzel kiállított számlákat, azaz számlatömböt alkalmaznak. Amennyiben azon az áfa legalább 100 ezer forint, öt napon belül, ha pedig eléri az 500 ezer forintot, a kiállítás utáni napon kell továbbítani az információkat manuális feltöltéssel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!