Kardoskút/Nagyszénás

2020.08.03. 13:59

A csend és a nyugalom vonzó, egyre többen költöznek falura

A kardoskútiak ismét kitaláltak valamit. A község honlapján is az érdeklődők figyelmébe ajánlják az eladó ingatlanokat. Van is beköltöző szép számban. Érkeznek a közeli városokból, mások meg az ország túlsó végéről választanak itt tanyát vagy belterületi házat.

Csete Ilona

Kardoskutat nevezhetjük Orosháza zöldövezeti részének is, hiszen az alig 10 kilométeres távolság elenyésző, ami elválasztja a falut a várostól. Nem telik el úgy nap, hogy valaki ne érdeklődne a községházban eladó ingatlan iránt. Varga Pál polgármesternek pedig támadt egy ötlete.

– Jó dolog, hogy közel vagyunk Orosházához és Tótkomlóshoz. Bekopognak rendszeresen hozzánk családok, tudnánk-e ajánlani eladó ingatlanokat. Abban bíznak, itt, a kisebb közösségben jó ár/érték arányban vásárolhatnak. Mérnök-informatikusként úgy gondoltam, a segítségére sietünk azoknak, akik jól elboldogulnak a világhálón. Kardoskút honlapja 15 éves, azon készítettem egy menüpontot, egységes adatlapot. Ha az eladó kitölti, számos információt ad az érdeklődőknek, a vevőknek.

Varga Pál elmesélte azt is, vannak olyan beköltözők, akik valamikor kötődtek Kardoskúthoz, s most visszatértek. Volt, aki Budapestről választotta lakóhelyéül a kis falut. De hódmezővásárhelyi, orosházi családok is kedvelik ezt a közösséget.

A tanyasi élet dolgos, de nyugalmas pillanatait éli át nap mint nap Szabóné Eisenberger Klári és párja, Szabó Lőrinc. Nem hezitáltak, hogy ideköltözzenek-e, imádják Kardoskutat /A szerző felvétele/

– Hivatalosan 820 lakosunk van. Gyakorlatilag félezer az életvitelszerűen itt élőknek a száma – tette hozzá. Örülnek minden érkezőnek. A fiatal párok kisgyermekeikkel a garanciák arra, hogy a most felújítás alatt álló óvodájukban mindig legyen gyermekkacaj. Szeptembertől 17 kisgyermekkel kezdik az új nevelési évet az óvónők. Ez is biztató – mondta elégedetten Varga Pál, aki személyes ajánlást is megfogalmazott közösségi oldalán, jelezve, hogy Magyarország hét természeti csodájának egyike Kardoskút.

A Patakfalvi család választott otthona Kardoskúton van, 13 éve. A házaspár, János és Kati azért költözött a kis faluba, mert jó a közlekedés. Kerékpárral is bejuthatnak munkahelyükre, Orosházára. Gyermekeik busszal járnak iskolába.

– Olyan élhető ingatlant kerestünk, ami megfizethető és az igényeink szerint alakítható. A falu központjában rátaláltunk. Az évek alatt csinosítgattuk a tágas otthonunkat. Kert, udvar, zöldövezet, minden van. A helyiek befogadtak. A munkánk a zajos, mozgalmas városhoz köt, itt a nyugalom vár bennünket. Ha kedvünk tartja, bekapcsolódunk a pezsgő közéletbe – mondta a családfő.

Egy orosházi vállalkozó külvárosi otthonát hagyta hátra és választotta Kardoskutat.

A miértekről mesélt nekünk Bajnóczi Pál

– Itt találtam meg azt a házat, amit akkora telekkel kínáltak, hogy azt a vállalkozásom telephelyeként is tudom hasznosítani. Takaros, rendezett, biztonságos a falu, közel van a város. Azt mondják, elöregedő. Én meg hozzáteszem, már fiatalodik – mondta mosolyogva a beköltöző, aki érkezése után a helyi rendőrrel is megismerkedett, a polgárőrök autója 22 óra után rendszeresen elgurul az utcájukban.

– A közösséget összetartó rendezvények rendszeresek. Gyermekeink már kirepültek, de az unokák imádnak hozzánk jönni ide, Kardoskútra.

Nagyszénáson is érdeklődtünk, vajon ott is tapasztalható beköltözési hajlandóság?

– Valóban érződik ez a fajta mozgás. Érkeznek hozzánk is fiatal párok. Évente általában tíz család választja nagyközségünket lakóhelyéül. Ez jó hír nekünk. Idén már négy famíliáról értesültem, hogy itt vásároltak ingatlanokat. Nyitottak vagyunk és befogadók – nyilatkozta Nyemcsok János polgármester.

Nem idegen számukra a tanyasi élet

Miután a szerelem rájuk talált, az orosházi Szabóné Eisenberger Klára és Szabó Lőrinc úgy döntött, közös otthonukat vidéken keresik.

– Egy hirdetésre jelentkeztünk, csak a telefonos érdeklődés után derült ki számunkra, hogy ez egy kardoskúti tanya. Könnyű volt meghozni a jó döntést. Egy éve itt élünk, és imádjuk. Mindig van dolgunk, elfoglaltságunk – mutatott körbe a napraforgótáblák takarásában lévő tanyájukon Klári. A hely a gyermekvállalásra is a legideálisabb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!