hirdetés

2019.11.14. 14:11

Milyen bejárati ajtót válasszunk?

A bejárati ajtóktól joggal várjuk el, hogy megvédjék az otthonunkat az illetéktelen behatolókkal szemben. Műanyag, fa- és acélajtók szerepelnek a kereskedők kínálatában, de vajon melyiket érdemes választanunk, melyik jelenti számunkra a legjobb döntést?

Persze nem csupán a biztonság kérdésével kell foglalkoznunk, ha bejárati ajtót választunk; fontos, hogy a kiválasztott termék megfelelő hőszigetelő képességgel rendelkezzen, és természetesen: az esztétikai szempontokról sem feledkezhetünk meg!

Műanyag ajtók

Kezdjük az utóbbi egy-két évtized meghatározó szereplőjével, a műanyag bejárati ajtóval! A népszerűségének oka elsősorban a kedvező árszabásával magyarázható, lényegesen kevesebbet kell fizetnünk érte, mint egy minőségi fa- vagy acélajtóért. Ráadásul kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik, ami megtakarítást jelent a fűtési időszakban. A magas légzáró képesség miatt kiemelt figyelmet kell fordítanunk a rendszeres szellőztetésre, vagy szellőztető rendszert kell alkalmaznunk annak érdekében, hogy a lakásban keletkező pára távozni tudjon!

Nem elhanyagolható, hogy a bejárati ajtók esetén széles forma- és méretválasztékkal találkozunk. A felülete nem igényel karbantartást és ápolást, csupán a szennyeződést kell letörölnünk róla időnként egy nedves rongy segítségével. Már-már ideális választásnak tűnhet a műanyag bejárati ajtó választása, azonban az instabilitása és a „törhetősége” ronthat a megítélésén. Persze fontos megemlíteni, hogy megfelelő acélszerkezettel ellátva képes megfelelni a biztonsági elvárásoknak, ez azonban jelentős többletköltséget jelent az alapárakhoz képest!

Fából készült bájárati ajtók

A legnagyobb előnyük a műanyag ajtókkal szemben a természetességben és az igényességben mutatkozik meg. Ha ragaszkodunk a természetes anyagok által biztosított melegséghez, abban az esetben a faajtók jelentik a legszerencsésebb választást. Esetükben is elmondható, hogy széles forma- és méretválasztékkal rendelkeznek, így gyakorlatilag minden lakáshoz megtalálhatjuk a megfelelőt.

A természetes anyaghasználatnak köszönhetően ezek a bejárati ajtók kiváló hőszigetelő képességgel rendelkeznek, mégis képesek biztosítani a lakás „légzését”. Ugyanakkor el kell mondani, hogy a faanyag megóvása érdekében rendszeres ápolásra van szükség, máskülönben vetemedés és korhadás jelentkezhet.

Biztonságtechnikai szempontból némileg ellenállóbbak az alapfelszereltségű műanyag ajtóknál, acélszerkezet nélkül azonban ezek sem képesek tökéletes védelmet biztosítani az otthonunk számára. Érdemes tehát acélszerkezettel megerősített ajtót választani!

Alumíniumajtók

Olykor-olykor találkozhatunk alumíniumajtókkal, túlzás lenne viszont azt állítani, hogy elterjedtek a lakosság körében. A várható élettartamuk kifejezetten magas, ellenállók a környezeti behatásokkal szemben, nem igényelnek ápolást, a tisztításuk sem jelent gondot. Nem képesek azonban megfelelni a hőszigetelés és a biztonságtechnika szempontjainak. Persze ezek az ajtók is feljavíthatók, viszont ez jelentős többletköltséget jelent, ami, értelemszerűen, más ajtótípusok felé billenti a mérleg nyelvét…

Acélból készült biztonsági ajtók

Egyértelműen az acélajtók rendelkeznek a legmasszívabb kialakítással, így ezek képesek leginkább megfelelni a biztonságtechnikai elvárásoknak. A fizikai, kémiai és mechanikai ráhatásokkal szemben rendkívül magas ellenálló képességgel rendelkeznek, így ezek esetében nem túlzó a biztonsági jelző. Sőt, a tűz terjedésével szemben is képesek védelmet biztosítani.

Az acélajtók nem vetemednek, nem deformálódnak és ápolásra sincs szükségük. A kereskedők kínálatában üvegbetétes kialakítással is találkozunk, így könnyedén megtalálhatjuk a nekünk tetsző változatot. Amennyiben idegenkedünk az acél ridegségétől, válasszunk faborítással rendelkező acélajtót!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!