Kántálók gyermekszemmel

2023.12.13. 15:26

Közel hatszáz pályamunka érkezett a Hagyományok Háza karácsonyi rajzpályázatára

A díjátadót és az alkotásokból rendezett kiállítás megnyitóját december 8-án tartották. A jeles eseményről Galambos Anna, a kezdeményezés társszervezője számolt be.

MW

Pillanatkép a díjkiosztóról

Forrás: Hagyományok Háza

Fotó: Gabor Dusa

Az immár hagyományos karácsonyi rajzpályázatot szeptember végén írta ki a Hagyományok Háza és bő egy hónapot biztosított a kis alkotóknak a rajzok elkészítésére és eljuttatására. 

Eredetileg november közepéig vártuk a képeket, de a szerbiai postássztrájk és az erdélyi havazások miatt a határidőt december elejére módosítottuk

– mondta Galambos Anna, a kezdeményezés társszervezője, majd hozzátette: 

megérte a várakozás, mivel összesen 597 pályamunka érkezett be, amely bő százzal több a tavaly benyújtott alkotások számánál.

A téma az egész Kárpát-medencében élő gyerekek fantáziáját megmozgatta: a legtöbb alkotás Felvidékről, Vajdaságból és Erdélyből érkezett. A nagymegyeri, a zentai, a kolozsvári és a székelyudvarhelyi fiatalok ugyancsak kitettek magukért, mivel a pályázatok mintegy harmada érkezett a külhoni fiataloktól.

Az idei téma a karácsonyi kántálás volt, és a zsűri már előre aggódott, hogy a figurális ábrázolást hogyan oldják meg a fiatalok. A kétségeik azonban feleslegesek voltak, mivel a rajzok jelentős része kiváló képzelőerőről tanúskodott, és az alkotások  kidolgozása is művészlélekre vallott. Az elbírálási szempont volt a technika és az emberábrázolás

– avatott be a részletekbe a Galambos Anna.

A zsűri három kategóriában – óvodás, alsó -és felső tagozos – osztotta ki az első, a második és harmadik helyezést, valamint egy különdíjat is .Utóbbi egy közönségdíj, amelyet a Hagyományok Háza közösségi oldalán a legtöbb szavazatot kapott alkotás készítője kapott. 

A határon túli gyerekek is jól szerepeltek a megmérettetésen. A jutalmak között szerepeltek az intézmény saját kiadványai, egyéb tárgyak, valamint csokoládé. A díjkiosztást hatalmas érdeklődés kísérte. A szülők és a felkészítő pedagógusok is társultak a pályázókhoz. A különdíjasok között voltak óvodás csoportok is, akik örömmel érkeztek, így ugyancsak megtelt a tárlat.

– zárta gondolatait a rendezvény társszervezője, Galambos Anna.

 A legszebb alkotásokat a Hagyományok Háza Halmos Béla termében tekinthetik meg az érdeklődők december 19-éig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában