Nagy sikerű turné

2023.09.30. 09:20

A kínai nagy falon ropták a Magyar Állami Népi Együttes táncosai (videó)

Nagy sikerű kínai turnéról érkezett haza a Magyar Állami Népi Együttes. A társulat a Magyar Rapszódia című összeállításával a Langfang Fesztiválon lépett fel két alkalommal.

MW

Kínai fesztiválon lépett fel a Magyar Állami Népi Együttes

Forrás: Hagyományok Háza

„A Magyar Állami Népi Együttes első csoportja szeptember 11-én, a többiek pedig rá négy napra indultak a tíznapos kínai turnéra. A kezdet nem volt szerencsés, mivel repülőgépünk néhány kör után visszatért Budapestre, s csak másnap folytathattuk utunkat. A régi mondás jutott eszembe: rossz főpróba, sikeres előadás! Ez esetünkben is így volt” – kezdte beszámolóját Mihályi Gábor együttesvezető.

A Magyar Állami Népi Együttes volt a kínai Langfang Fesztivál díszvendége
Forrás: Hagyományok Háza

Elmondta, Kínában nagyon élénken érdeklődnek hazánk iránt: a politikai és a gazdasági kapcsolatok példásak, s ez kivetül a kulturális szálakra is. A kínai partnerek egy rangos fesztiválhoz kerestek magyar együttest, a legjobbat, s a Magyar Állami Népi Együttesben találták meg – tette hozzá.

A Langfang Fesztiválon (Dream Langfang Carnival) rajtuk kívül kilenc ország társulatai, Egyiptomtól Malajziáig álltak színpadra. A fesztivál díszvendége a magyar társulat volt.

Langfangban, a Pekingtől ötven kilométerre lévő, ötmilliós város operaházában a Selyemút Nemzetközi Központban léptek fel. A 13 ezer négyzetméter alapterületű intézmény egy 1800 ülőhelyű operaházat, több koncerttermet, színháztermet, hatalmas kiállítótereket foglal magában. A szervezők elmondása szerint a komplexum 2019-es átadása óta a Magyar Állami Népi Együttes volt a legnagyobb külföldi, tánc–zene műsorral fellépő társulat.

A Magyar Állami Népi Együttes a Magyar Rapszódia című összeállításával lépett színpadra Kínában
Forrás: Hagyományok Háza

A kínai partnerek azt kérték az együttestől, hogy a produkciójukban autentikus népzene, autentikus táncok szerepeljenek, ugyanakkor mind a jelmezekben, a dramaturgiában, mind pedig a látványelemekben egy mai korszerű világ jelenjen meg. A Magyar Rapszódia című előadás ezeknek az elvárásoknak tökéletesen megfelelt. A rapszódia műfajából következett, hogy a nézők nagy érzelmi hullámzású jeleneteknek, fergeteges táncoknak és visszaejtett pianóknak lehettek szemlélői. A két telt házas este bebizonyította a koncepció létjogosultságát.

„Kínában a műsorok fogadtatása eltér az európaitól. Szabadidőnkben beültünk egy helyi táncos–zenés–prózai rendezvényre, ahol az előadás végén semmilyen tetszésnyilvánítás nem volt: a függöny legördült, s a közönség pedig hazament. No, ez a mi fellépésünkkor nem így volt: hangos bekiabálásokkal, ovációval, tapssal köszöntötték a művészeinket. Három ráadással készültem, ami – a közönség reakcióját figyelve – épp, hogy elég volt”

– mondta Mihályi Gábor.

A Langfang Fesztivál egyik plakátja. Nagy sikerrel zárta tíznapos kínai turnéját a Magyar Állami Népi Együttes
Forrás: Hagyományok Háza

A társulat felfokozott várakozással készült az útra, tagjainak többsége még soha nem járt a távol-keleti országban. Már maga a helyszín is inspiráló volt, s nagyon jó hangulatban telt el a közel tíz nap. Az eredményes bemutatkozás nyomán az együttműködés folytatása is szóba került.

A Magyar Állami Népi Együttes a kínai nagy falhoz is ellátogatott.

Kreatív táncosaim az évezredes köveken perdültek táncra, s mielőtt a biztonsági őrök megjelentek volna, már videóra is vették a rögtönzött szatmári produkciót. Az őrök is csupán hivatalból tettek megjegyzést, a szívük mélyén maguk is élvezték a látványt. A videó azóta bejárta a világot, a mai napig több mint kétmillióan tekintették meg

– zárta beszámolóját Mihályi Gábor együttesvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában