A fehér város

2023.10.22. 10:00

Dél-Korea hagyományait bemutató időszaki kiállítás látogatható a fővárosban (galéria)

A koreai stílus – Hagyományos öltözék és lakás Szöulból címmel nyílt meg a tárlat a Néprajzi Múzeumban.

MW

Modern ruhák A koreai stílus - Hagyományos öltözék és lakás Szöulból című új időszaki kiállításon a Néprajzi Múzeumban a megnyitó napján, 2023. október 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Szöul Történeti Múzeum budapesti kiállítása a koreai mindennapokat és ünnepeket, valamint a társadalmat átszövő érték- és szimbólumrendszert mutatja be az öltözékek és a lakásbelső finom mintázataiban, változataiban. Egy-egy ruhadarabban nemcsak Szöul hagyományai, viselőjének státusza, képzettsége, kora és neme van jelen, hanem az ott élők sorsa, mindennapjai is – közölte a múzeum.

Vilhelm Gábor, a Néprajzi Múzeum kurátora köszöntőjében arról beszélt, hogy Szöul először mutatkozik be Magyarországon. A Néprajzi Múzeumban megtekinthető kiállításon 250 tárgy és számtalan fotó kíséretében mutatják be a dél-koreai fővárost száz évre visszamenőleg.

A kiállítás négy terméből az elsőben a történelmi viseletek láthatók. A második teremben a női és a férfi ruhák, a harmadik teremben a mai kor viselete és lakótere ismerhető meg, a negyedik teremben a szöuli hagyományos házak külsejét és belsejét tekinthetik meg a látogatók

 – mondta Vilhelm Gábor.

Lí Hjun-dzsin, a Szöul Történeti Múzeum kurátora a sajtóbejáráson Szöulról, a fehér városról beszélt. Mint mondta,

 a Csoszon-dinasztia idején  a fehér szín volt az általános viselet a köznép számára: a mindennapokban általában fehérbe öltöztek, ünnepek alkalmával azonban színes ruhákat viseltek. A királyi család, az arisztokraták, a kormánytisztviselők, a kiszengek (kurtizánok) és a sámánok viszont változatos színű ruhákat hordtak

 – tette hozzá.
A megnyitón készült felvételeket itt tekintheti meg:

A kurátor egy 19. századi, fácánmintával díszített Dzsogui, azaz ünnepi ruhát mutatott be a sajtóeseményen, amelyet a Csoszon-dinasztia idején a királyi család nőtagjai viseltek fontosabb alkalmakon, például házasságkötéskor.

Hong Hjon-do kurátor hozzátette, hogy a kiállításon számos hánbokot fedezhet fel a közönség; nemcsak a koreai hagyományt és kultúrát tükröző viseletegyüttest, hanem ebből merítkező, modern designer darabokat is.

A tárlaton bemutatják a hagyományos koreai technikával és stílusban készült épületet is, a hánokat, amelyet a természettel és a környezettel harmóniában alkottak. Előnyei miatt ma is használják Koreában, jóllehet a házak helyett már a modern épületek lakásai jelentik a lakóhelyek leggyakoribb formáját. A kiállításban az épületek szerkezeti érdekességein túl érzékelhetővé válik a férfi és a női terek közötti különbség – emelték a közleményben.

A tárlat 2024. február 18-ig tekinthető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában