Világhírű szoprán

2023.06.20. 10:00

Marton Éva egyszerre két rangos elismerésben részesült

A Magyar Állami Operaház mesterművésze, valamint az Opera örökös tagja címet is átvette Marton Éva vasárnap az intézményben tartott gálakoncerten.

MW

Marton Éva operaénekes

Forrás: Magyar Állami Operaház

Fotó: Nagy Attila

A mesterművész elismerést Csák János kulturális és innovációs miniszter adta át Marton Évának. A világhírű szopránt a születésnapja alkalmából szervezett eseményen Ókovács Szilveszter, a dalszínház főigazgatója köszöntötte az Opera örökös tagja cím átadásával – közölte az Opera hétfőn az MTI-vel.

A Magyar Állami Operaház örökös tagjai idén tavasszal Ókovács Szilveszter javaslatára döntöttek arról, hogy kivételes nemzetközi pályafutása és kerek születésnapja alkalmából soraikba választják a New York-i MET és a milanói Scala sztárját, a Bécsi Állami Operaház kamaraénekesét és számos más rangos operaház rendszeres vendégét.

Az Opera Magyar Szent István-renddel kitüntetett, új örökös tagja Kossuth-díja révén egyben a Nemzet Művésze címmel egyenrangú, a Magyar Állami Operaház mesterművésze cím viselésére is jogosulttá vált. Marton Éva a díjak átvételekor mondott rövid beszédében úgy fogalmazott, hogy ezzel a két elismeréssel hazaérkezett.

A gálaesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem képviseletében Vigh Andrea rektor és Meláth Andrea ének tanszékvezető is köszöntötte a Zeneakadémia professor emeritáját, korábbi tanszékvezetőjét, aki az ünnepi alkalomból az intézmény legmagasabb elismerését, a Liszt-gyűrűt vehette át. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem által 2018-ban alapított kitüntetésben a Zeneakadémia kimagasló művészeti és oktatói tevékenységet végző tanárai részesülhetnek. A tizennégy karátos aranygyűrű Molnár Pál ötvösművész alkotása, rajta a Zeneakadémia díszei köszönnek vissza: fő motívuma az eozin gömb és a lant.

A mesterművész elismerést Csák János kulturális és innovációs miniszter adta át Marton Évának
Fotó: Nagy Attila / Forrás: Magyar Állami Operaház

Ugyancsak a születésnap alkalmából jelenik meg a Magyar Állami Operaház gondozásában Marton Éva férje és menedzsere, Marton G. Zoltán A Császárné szolgálatában című kétrészes életrajzi könyvének első kötete. A kétszáz oldalas, gazdagon illusztrált kiadvány a szerző naplóbejegyzései nyomán egyedülálló betekintést enged a világhírű szoprán és orvos férje életébe a kezdetektől a nagyívű nemzetközi énekesi pálya legfontosabb mérföldkövein át 1990-ig. A Karczag Márton, a Magyar Állami Operaház emléktárvezetője által szerkesztett kiadvány második kötetének megjelenése az év végén várható.

Az Andrássy úti Ybl-palotában vasárnap megrendezett Marton Éva 80 operagálán Jonathan Tetelman chilei-amerikai tenor vendégsége mellett az énekesnő egykori és jelenlegi tanítványai – Megyimórecz Ildikó, Tuznik Natália és Szeleczki Artúr –, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny több korábbi díjazottja – Badral Csulúnbátar, Andrej Danyilov, Julija Muzicsenko és Sonja Saric – lépett a közönség elé. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában