Krimi

2023.12.13. 09:18

Micsoda zseni! Hamis doktorikat készített magának egy tatai férfi

Egyetemi okleveleket is hamisított.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: fongbeerredhot

A Tatai Járásbíróság a 2023. december 12. napján tartott nyilvános, folytatólagos tárgyaláson, közokirat-hamisítás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indult ügyben hozott ítéletet azzal a férfival szemben, aki hamis doktori okleveleket készített magának – írja honlapján a Tatabányai Törvényszék.

A járásbíróság a vádlottat 1 év, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a vádlott enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A férfi számítógép segítségével, az interneten talált minták alapján a saját nevére elkészített egy hamis doktori oklevelet, amely szerint 2019. június 21. napjától doktori cím használatára jogosult, mivel magas szinten elsajátította a bölcsészettudományok tudományterületén a pszichológiai tudományt egy szlovákiai egyetemen. 

A férfi ugyanígy készített egy határozatot, amely szerint a magyarországi egyetem 2019. július 5. napján honosította a szlovák doktori oklevelet.

A vádlott 2019. augusztus 10-én a tatai kormányablakban a két hamis iratot azért adta le, hogy személyi okmányai cseréjét elvégeztesse, a doktori címet okmányaiban használhassa, így valótlan adatként lett rögzítve a férfi doktori címe.

A vádlott 2017. évet megelőzően a saját nevére három hamis egyetemi oklevelet készített, ezek szerint 2009. július 30-án kiváló minősítéssel okleveles gépészmérnök-informatikus, 2009. július 30-án kiváló minősítéssel okleveles kisgéptervező mérnök, 2009. július 30-án kiváló minősítéssel okleveles mérnök-informatikus végzettséget szerzett.

A férfi 2017 és 2020 között kilenc különböző munkaviszonyt létesített, a szerződéskötéskor a legmagasabb iskolai végzettsége igazolására a hamis oklevelek egyikét használta fel.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában