Krimi

2023.06.18. 00:40

Videóra vették a pillanatot, ahogy egy emberbe belecsap a villám

Azt tudta, hogy Magyarországon júniusban észlelik a legtöbb villámot?

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ronald Verhage

Biztonsági kamera rögzítette, ahogy egy villám belecsap egy férfiba egy New Jersey-i futballpályán. Az áldozat életét a helyszínre érkező rendőr mentette meg, aki újraélesztette a férfit - írja a BBC nyomán az Origo.

Egy kis villámtan 

Magyarországon leggyakrabban júniusban villámlik, de a zivatarszezon előbb kezdődik hazánkban: májustól augusztusig tart. A villámok által leginkább látogatott térség a Duna-Tisza köze, a Nyírség és a Viharsarok: ezeken az országrészeken öt-hat lecsapó villámmal számolhatunk éves átlagban négyzetkilométerenként. 

Tévhit, hogy a villámcsapás és közvetett hatásai, vagyis a kóbor áramok nem élhetők túl. A legtöbb esetben az elektromos töltés nagy része a bőr mentén lefutva földelődik, belső szerveket ritkábban károsít. Nemzetközi statisztikák szerint 90 százalékos a túlélési ráta, ha van másik ember is a közelben, aki tud segíteni a villámcsapással sújtott társán - írja az Origo.

Zivatar idején az autó tökéletes védelmet nyújt villám ellen, hiszen fémburkolata miatt Faraday-kalitkaként működik, azaz az elektromos töltéseket a burkolat levezeti. Biciklin ülni ellenben nagyon veszélyes ilyenkor és vízpart, a nyílt terep, a vasútisínek valamint a magas fák törzse is.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában