Döntés

2023.12.08. 14:48

Érkezhetnek az uniós források Magyarországra (videó)

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét, újabb akadály hárult el a hazánknak járó források folyósítása elől – jelentette be Varga Mihály az ECOFIN ülés után Brüsszelben.

MW

az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának, az Ecofinnek a brüsszeli ülésén 2023. deccember 8-án

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Dursun Aydemir

A tárcavezető kiemelte: mindez azt jelenti, hogy a helyreállítási terv az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatáson felül hivatalosan is kiegészült egy 3,9 milliárd eurós hitel résszel, valamint egy 0,7 milliárd eurós, szintén vissza nem térítendő kerettel a REPowerEU tervből.

Bízunk benne, hogy hamarosan felszabadulnak a kohéziós és a helyreállítási források, hiszen minden feltételt teljesítettünk, így Magyarország minél előbb hozzájuthat azokhoz az összegekhez, amelyek járnak neki

 – hangsúlyozta a miniszter. Mint mondta: az első részletek előleg formájában a most elfogadott, RePowerEU forrásaiból érkezhetnek a jövő év elején, egy pénzügyi megállapodás aláírása után kb. 920 millió euró, vagyis csaknem 380 milliárd forint hazánknak járó összeghez nyílik meg az út.

A pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy a REPowerEU támogatáson felül a magyar kormány a hitel részből is döntően olyan beruházásokhoz, fejlesztésekhez fog hozzájárulni, amelyek a zöld átállást segítik. Az eredeti programbeli 48%-hoz képest a keret 67%-a megy ilyen programokra, rendkívül erős a módosított terv zöld fókusza. Ez is azt bizonyítja, hogy a magyar kormány erősen elkötelezett abban, hogy a zöld átállás egyik nyertese legyen – közölte.

A teljes cikket a Világgazdaság oldalán olvashatja el.

Az uniós tanács 13 tagállam, köztük Magyarország helyreállítási tervét hagyta jóvá

Az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) jóváhagyta Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Finnország, Németország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Lettország, Lengyelország és Románia módosított helyreállítási és ellenállóképességi tervét - közölte Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős biztos pénteken. 

Valdis Dombrovskis az uniós tanács ülését követő sajtótájékoztatón közölte, a tagállami tervek jóváhagyását az tette lehetővé, hogy azok módosításai a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó REPowerEU-fejezettel egészültek ki. Ez hozzájárul az országok tiszta energiára való átállásának felgyorsításához, energiaellátásuk diverzifikálásához és energiahatékonyságuk javításához - emelte ki. 

Az uniós bizottság elemzése szerint az érintett tagállamok által javasolt módosítások nem befolyásolják negatívan a helyreállítási terveik jelentőségét, eredményességét és célkitűzéseit - tette hozzá. 

"Az egymást követő sokkhatásokkal szembeni ellenálló képessége ellenére az EU gazdasága régóta fennálló strukturális kihívásokkal is küzd. Ez még fontosabbá teszi, hogy a tagállamok végrehajtsák a nemzeti helyreállítási terveikben meghatározott reformokat és beruházásokat" - fogalmazott az uniós biztos. 

Az uniós tanács közleménye Magyarországgal kapcsolatban azt írta: a magyar kormány augusztus 31-én nyújtotta be módosított helyreállítási tervét, amely egy új, főként a zöld átállást segítő REPowerEU fejezetet tartalmaz. 

"A módosított terv jelentős hangsúlyt fektet a zöld átállásra, a rendelkezésre álló források 67,1 százalékát fordítja a klímacélokat támogató intézkedésekre, szemben az eredeti terv 48,1 százalékával" - fogalmaztak. 

A magyar tervnek fontos társadalmi dimenziója van, a források 29,1 százalékát Magyarország digitális ambícióinak megvalósítására fordítja - írták. 

A Magyarország rendelkezésére álló teljes pénzügyi hozzájárulás 10,4 milliárd euró, amelyből 6,5 milliárd euró támogatás és 3,9 milliárd euró hitel lesz - tájékoztattak. 

Valdis Dombrovskis a sajtótájékoztatón kiemelte, a magyar terv elfogadását az Európai Bizottság pozitív értékelése tette lehetővé. Az értékelés a helyreállítási alapra vonatkozó szigorú szabályok alapján történt, a magyar terv elemei megfeleltek a szabályozás előírásainak.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában